Besplatne akcije NIS-a građanima

Vlada Srbije je usvojila odluku o prenosu besplatnih akcija NIS-a građanima i sadašnjim i bivšim radnicima te kompanije.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2009.

15:02

Default images

Državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić izjavio je da ta odluka predstavlja prvi korak u ispunjenju obećanja i zakonske obaveze kojom je predviđeno da besplatne akcije dobiju svi građani Srbije koji ih nisu dobili ranije, od početka privatizacije i tranzicije.

Prema odluci Vlade Srbije, građani će dobiti po pet akcija NIS-a, čija je nominalna vrednost po 500 dinara.

Pravo na akcije NIS-a ima 4.798.615 građana i 21.737 zaposlenih i bivših zaposlenih u toj kompaniji. Građani će dobiti ukupno 23.993.075 akcija, a zaposleni i bivši zaposleni 6.548.892.

"U ovom slučaju građani će dobiti akcije NIS-a, a kasnije i akcije drugih preduzeća koja su među najvrednijima u srpskoj ekonomiji. Prema tome, te akcije će imati najveću vrednost", kazao je Ćirić.

Kako je naveo, do kraja septembra bi državni organi, Agencija za privatizaciju, Centralni registar za hartije od vrednosti i Komisija za hartije od vrednosti trebalo da završe sve potrebne pravne radnje i da građani i zaposleni dobiju vlasničke račune na koje će im biti prenete akcije.

Nakon toga, precizirao je, upravni organi i Skupština akcionara NIS-a trebalo bi da donesu neophodne odluke da bi se i formalno omogućilo građanima da trguju akcijama ili da ih zadrže.

"Građani će najkasnije do kraja godine imati mogućnost da prodaju akcije", kazao je državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije.

U toku je izrada izmena i dopuna Zakona o besplatnim akcijama, kazao je Ćirić i dodao da se očekuje da će to biti usvojeno najkasnije do kraja godine.

"To će omogućiti da u prvoj polovini 2010. godine građani i zaposleni i bivši zaposleni u preostalih pet preduzeća i pre formalne privatizacije dobiju besplatne akcije", istakao je on.

Ćirić je podsetio da je reč o akcijama Elektroprirede Srbije, Telekoma, beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", “Jat ervejza“ i farmaceutske kompanije “Galenika“. On je dodao da bi tender za prodaju dela kapitala “Galenike“ trebalo uskoro da bude raspisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: