Usvojen Plan socijalne sigurnosti

Vlada odlučila da poveže radni staž od 2004. do kraja jula 2009, uplati doprinose i jednokratnu pomoć svima koji nisu primali platu duže od tri meseca.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2009.

07:47

Default images

Vlada Srbije usvojila je paket mera za pomoć zaposlenima u vreme ekonomske krize. Vlada će povezati radni staž zaposlenima od 2004. godine do kraja jula 2009. i uplatiti doprinose za penzijsko, socijalno i invalidsko osiguranje. Odlučeno je i da Vlada plati dugovanja za struju i da jednokratnu finansijsku pomoć svima koji nisu primali platu duže od tri meseca.

Očuvanje radnih mesta, zaštita prava zaposlenih i razvoj preduzetništva, osnovni su razlozi zbog kojih je Vlada usvojila plan socijalne sigurnosti.

Svim radnicima Vlada će odmah uplatiti doprisnose za penzisjko, invladisko i zdravstveno osiguranje, a od oktobra će povezati radni staž za poslednjih šest godina.

Niko u Vladi ne zna koliki je to broj radnika, niti koliko će država morati da izdvoji iz budžeta za ispunjenje ovih mera.

Poznato je da će se novac koji država uplati u fondove nadokanati tako što će se dugovanja preduzeća pretvoriti u državni kapital.

Svi poslodavci koji do sada nisu ispunjavali obaveze prema zaposlenima, moraće da promene takvo ponašanje, jer će ih, prema rečima ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića, od 1. januara 2010. kontrolisati Vlada.

“Tražiće se dokazi o uplaćenim doprinosima pre nego što se izdaju nalozi za isplaćivanje neto zarada. Vi ste u pravu da smo već imali zakonsku odredbu o tome, nažalost ona nije bila u praksi dosledno poštovana, ali da bismo izbegli situaciju da svake dve ili tri godine donosimo zakon o povezivanju staža, jednostavno se mora stati na put i podvući crta, i urediti sistem”, smatra ministar.

Ljajić poručuje svim zaposlenima, da sada više nema razloga za štrajkove i proteste. Ukoliko se radnici ipak odluče na štrajk, mroaju da znaju da je Vlada na sednici donela odluku o obezbeđivanju javnih skupova.

Premijer Mirko Cvetković, iako veruje da Srbiju ne očekuju socijalni nemiri na jesen, pojasnio je da nezadovoljni radnici više neće smeti, na primer, da blokiraju pruge ili remete saobraćaj u Beogradu.

“Ne bojimo se nikakvih nemira u tom smislu , nego smatramo da je potrebno da se u tu oblast uvede red i da se zna šta se može, šta se ne može. Ovo nije mera kojom se zabranjuju skupovi, već je ovo mera kojom se skupovi kanališu u ono što oni mogu i treba da budu i što je u krajnjoj liniji neka tekovina demokratskog društva”, kaže Cvetković.

Premijer kaže i da će do kraja godine biti pokrivena rupa u budžetu, bez dodatnih poreskih nameta o čemu možete čitati više u posebnoj vesti o razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: