Ilić: Sam odlučujem kako se štitim

Lider Nove Srbije i bivši ministar Velimir Ilić ne želi da se ogradi od prošlonedeljnih izjava da će, ako bude ugrožen, potegnuti pištolj.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

18:21

Default images

Ilić ima dozvolu za vatreno oružje, a kada će ga upotrebiti, kako kaže, proceniće sam. Iako psiholozi ukazuju da je takvo ponašanje opasno po društvo, Ilićev stranački kolega, psihijatar Jovan Marić, ne vidi u ovome ništa sporno.

Velimiru Iliću i ovoga puta su krivi novinari, jer tvrdi da su zloupotrebili njegove izjave na temu lične zaštite.

Pored novinara lideru Nove Srbije kriva je i država koja mu kao, kako je rekao “bivšem dvostrukom ministru" nije obezbedila zaštitu.

Ilić kaže da je pre nekoliko meseci teško povređen u ćerkinom stanu i da do danas nisu napravljeni ni uviđaj ni izveštaj o tom incidentu.

Na pitanje B92 da li to znači da ostaje pri stavu da će koristiti vatreno oružje u slučaju da se oseti ugroženim, Ilić odgovara: “Šta ću koristiti to je moj problem, ja moram da se štitim kao građanin”.

Psihijatar i stranački kolega Velimira Ilića, Jovan Marić, izjavio je da se zapanjio kada je u novinama pročitao izjave psihijatara i psihologa koji su Velimira Ilića, nakon pretnje da će pucati ako ga neko bude ponovo napao, ocenili kao agresivnog i opasnog.

“Vi znate da sam ja godinama i šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta, pisac udžbenika, preko 30 godina sudski vesštak, profesor medicinske etike… Ja sam zapanjen da su pronađeni neki navodno psihijatri, koji su dali izjave koje su dali u novinama. Ja to, kada sam čitao, morao sam dva puta da čitam da bih poverovao da je to zaista tako”, kaže Marić.

“Verujem da je u pitanju neka manipulacija, zloupotreba, jer ne verujem da postoje psihijatri koji bi dali takvo mišljenje”, rekao je on.

Među stručnjacima koji su Ilićevo ponašanje ocenili kao agresivno sa mogućnošću eskalacije je psiholog Žarko Trebješanin.

Do tog zaključka je, kako kaže, došao na osnovu informacija i Ilićevog ponašanja koje je svima dostupno.

Trebješanin smatra da je neodgovorno da stručnjak, kada shvati da je to ponašanje društveno opasno, na to i ne upozori.

“Velimir Ilić nije običan građanin, nego je funkcioner političke stranke, i ako političar daje takav primer da može da se obračunava sa onima koji mu se ne dopadaju, da preti oružjem - šta onda ostaje za druge”, ukazuje Trebješanin.

“Mi ne živimo na 'Divljem zapadu', gde neko brani svoj integritet pištoljem, nego živimo u pravnoj državi gde postoje službe koje se bave zaštitom građana. Ako bi se svako branio pištoljem, to je onda zaista poziv na haos i na ono što je pravda divljeg zapada, gde svako deli pravdu kako se njemu čini da treba i to me podseća na ono što je radio Šešelj”, kaže on.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić nedavno je izjavio da se Velimir Ilić nikada zvanično nije obratio MUP-u sa zahtevom da mu bude pružena zaštita, već da se više puta žalio na neke stvari za koje je tražio da budu proverene, što je policija i uradila.

Međutim, na izrečene pretnje Ilića da će, ako ne dobije zaštitu morati da puca, Dačić kaže da je zakon jednak za sve, i da niko ne sme sam da deli pravdu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: