"Molotovljevi" na grčku ambasadu

Grupa mladića bacila je jutros dva Molotovljeva koktela na Ambasadu Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu. U incidentu nema povređenih, a ambasada radi normalno.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.08.2009.

08:02

Default images

Staklo na jednom prozoru je naprslo, plamen je izazvao manja oštećenja na fasadi, ali vatra nije prodrla u unutrašnjost zgrade. Prema navodima očevidaca, na zgradu grčke ambasade dva Molotovljeva koktela bacila su petorica mladića. Oni su se zatim podelili, pa se jedna grupa udaljila pešice sa mesta događaja, a druga taksijem.

Policija je potvrdila da su jutros oko tri sata nepoznate osobe bacile dva Molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke i saopštila da se intenzivno traga za počiniocima.

Sve službe u ambasadi Grčke u Beogradu normalno rade, a šteta na ambasadi je minimalna, kaže savetnik u odelenju ambasade zaduženom za odnose sa medijima Petros Caruhis. "Policija je obavila uviđaj, i sada čekamo izveštaj", rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je "vandalski čin koji se dogodio jutros kada su na zgradu ambasade Grčke u Beogradu bačena dva molotovljeva koktela“, a predstavnici tog ministarstva su u stalnom kontaktu sa grčkom ambasadom.

Beogradski anarhisti odgovorni za napad?

Odgovornost za napad na ambasadu preuzela je anarhistička grupa "Crni Ilija" koja zahteva oslobađanje Todorosa Iliopulosa uhapšenog tokom kako se navodi "tokom narodnog ustanka u Grčkoj u decembru prošle godine“.

U saopštenju koje je sa i-mejl naloga "Crni Ilija" poslato redakcijama beogradskih medija navodi se da Iliopulos već 46 dana štrajkuje glađu zahtevajući da bude oslobođen.

U saopštenju se navodi i da su beogradski anarhisti odlučili da se "pridruže drugaricama i drugovima u Grčkoj, i u čitavom svetu, koji sprovode akcije solidarnosti sa Todorisom, zahtevajući njegovo oslobađanje".

"Zbog toga su pripadnici naše grupe tokom prethodne noći napali grčku ambasadu u Beogradu molotovljevim koktelima. Nastavićemo sa aktivnostima sve do oslobađanja druga Iliopulosa“, zaključuje se u tom saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: