EU o slovačko-mađarskom sporu

EU ne vidi razlog da se meša u spor Slovačke i Mađarske zbog toga što je mađarskom predsedniku Laslu Šoljomu zabranjeno da u petak dođe u slovački grad Komarno.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.08.2009.

13:49

Default images

On je trebalo da prisustvuje svečanosti postavljanja spomenika ugarskom kralju Stefanu u pograničnom gradu Komarno. Portparol švedskog predsedništva EU odbio je da komentariše da li je slovačka imala pravo da zabrani Šoljomu da uđe na njenu teritoriju, javlja češka novinska agencija ČTK.

Obe zemlje su u šengenskom prostoru i jedini razlog zbog kojeg bi Bratislava mogla da zabrani ulazak nekom, te i šefu države, jeste to da bi predstavljao pretnju po bezbednost Slovačke.

Upravo taj argument - da će dolazak Šoljoma u granično Komarno isprovocirati slovačke esktremiste na izgrede - upotrebila je slovačka diplomatija da bi sprečila posetu.

Trojica najviših slovačkih zvaničnika, predsednik, premijer i šef parlamenta poručili su u zajedničkom saopštenju tri dana uoči te privatne posete, da bi bilo bolje da Šoljom ne dođe jer na svečanost nije pozvan niko od slovačkih zvaničnika i da spomenik kralju i Mađara i Slovaka izgleda kao svetkovanje mađarske državnosti na suverenoj slovačkoj teritoriji.

Slovačkoj je zasmetalo i što se spomenik ugarskom kralju postavlja upravo na dan kada su pre 41 godinu - i preko Komarna – u Čehoslovačku ušli mađarski okupacioni tenkovi, zajedno sa snagama Varšavskog pakta pri sovjetskoj okupaciji Čehoslovačke.

Pošto Šoljom nije pokazao nameru da odustane od posete, premijer Robert Fico je nekoliko sati pred posetu saopštio da je šef susedne države persona non grata za Slovačku, sve do ponoći tog dana.

Mađarski predsednik je u poslednjem trenutku odustao od posete, ali je ipak došao na most preko Dunava koji spaja slovačko Komarno i mađarski Komarom i slovačku zabranu ocenio kao gest bez presedana.

"Sami vidite da ekstremista u Komarnu nema i da ja ne predstavljam nikakvu pretnju po bezbednost", rekao je tada Šoljom.

Spomenik je otkriven pred oko 3.000 građana Komarna, naseljenog pretežno slovačkim Mađarima, a protiv toga je transparentima protestovala samo mala grupa slovačkih radikalnih nacionalista. Spomenik je ujutro osvanuo zaprljan ostacima jaja kojima ga je neko gađao.

Mađarska je najavila da će spor zbog zabrane posete preneti na nivo EU, a šef mađarske diplomatije Peter Balaž rekao je da će Mađarska tražiti od Evropskog parlamenta da nađe mehanizme koji bi sprečili takvo kršenje prava ljudi na slobodno kretanje po šengenskom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: