Romski asistenti u školama

Od 1. septembra u 26 osnovnih škola u Srbiji romski asistenti pomagaće učenicima Romima da lakše prate nastavu, najavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

Izvor: Beta

Petak, 21.08.2009.

15:14

Default images

Obradović je u intervjuu agenciji Beta rekao da će 26 romskih asistenata biti angažovano u 26 škola u Srbiji - u Valjevu, Leskovcu, Prokuplju, Lebanu i još nekim mestima. "To će u značajnoj meri pomoći da se poveća broj romske dece u sistemu obrazovanja", kazao je on i dodao da je u tome neophodna pomoć romske zajednice i udruženja.

Obradović je rekao da će usvajanjem zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja biti omogućeno da se veći broj dece, uključujući i romsku, uključi u sistem obrazovanja.

On je kazao da će tek 1. septembra biti poznato koliko romske dece je prošlo obavezni predškolski program i upisalo prvi razred osnovne škole.

"Činjenica je da je broj Roma koji je obuhvaćen predškolskim obrazovanjem i svim drugim nivoima obrazovanja daleko manji od potrebnog. Preko 60 odsto Roma u Srbiji ima završenu osnovnu školu. Srednju je završilo oko 7,8 odsto, a višu školu i fakultet 0,3 odsto", kazao je ministar prosvete.

Obradović je naveo da prema podacima UNICEF-a više od 90 odsto romske dece živi ispod materijalnog minimuma, a svega četri odsto ove dece ide u vrtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: