Svi navijači pušteni iz pritvora

Svi navijači Crvene zvezde, koji su privedeni posle incidenata u Pragu, pušteni su danas kući. Uprava Crvene zvezde odgovornost prebacuje na češku policiju.

Izvor: B92, Beta

Petak, 21.08.2009.

01:28

Default images

Još jedno gostovanje srpskih navijača u nekom od evropskih gradova, ostaće upamćeno po brojnim incidentima, tučama i krađama. Ako je neka uteha, čini se da ovoga puta ni češka policija nije bila na visini zadatka, ali time se ne umanjuje krivica navijača Crvene zvezde za sve što su učinili na putu do Praga, kao i u samom gradu.

Tokom prepodneva češka policija u manjim grupama počela je da pušta privedene navijače Crvene zvezde, koji su u Pragu zadržani zbog tuče sa policijom i pravljenja nereda u centru grada uoči meča sa Slavijom u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Predstavnicima ambasade Srbije obećano je da će do podne svi biti slobodni. Deo navijača Zvezde, koji je ranije pušten, tokom noći čekao je strpljivo puštanje svojih drugova posle čega će krenuti za Srbiju. U Ambasadi Republike Srbije u Pragu smatraju da je incident preuveličan.

Na utakmicu sa praškom Slavijom doputovalo je, prema proceni češke policije, oko 800 Zvezdinih navijača.

Policija je uoči utakmice proterala 44 navijača zbog sitnih krađa i huliganstva na usputnim benzinskim pumpama, među njima 12 zbog toga što nisu imali zdravstveno osiguranje, a na sam dan meča, zbog izgreda u centru Praga i sukoba sa policijom, privela je još 126.

Sedamnaest učesnika tuče na Vaclavskom trgu ipak će odgovarati za krivična dela.

Navijačka grupa “Delije – Sever” optužila je češku policiju za brutalnost u sukobima uoči meča kvalifikacija za Ligu Evrope Slavija - Zvezda.

Delije su na svom sajtu objavile saopštenje u kojem ističu da policija nije imala nikakvog povoda da tako brutalno reaguje. Slično mišljenje imaju i čelnici Crvene zvezde.

Crvena zvezda je za poslednjih deset godina zbog ispada svojih navijača UEFA platilkazne u iznosu od 485.000 evra, i očekuje se da će i ovoga puta verospka kuća fudbala biti rigorozna.

Slavija je u četvrtak Pragu pobedila Crvenu zvezdu sa 3:0, a revanš će se igrati u Beogradu 27. avgusta.

Problemi sa ulaskom na stadion

Izveštač B92 iz Praga javlja da pored pritvorenih, mnogi navijači Crvene zvezde nisu ni mogli da uđu na utakmicu, jer su se ulaznice prodavale na ime i prezime, a na ulazu su, zato što je procenjena kao utakmica visokog rizika, morali i da se legitimišu.

Međutim, uprave hotela i hostela u kojima su odseli po pravilu su insistirale na tome da pasoši ostanu u njima, kao garancija da će boravak biti plaćen. Zbog toga više od stotinu navijača beogradskog kluba nije moglo da uđe u stadion, iako su uredno platili karte.

Fudbalski klub Crvena zvezda je u saradnji sa konzulatom Srbije u Pragu otkrio niz teških kršenja prava građana Srbije i Srba iz dijaspore dan pre i na dan utakmice Slavija – Crvena zvezda.

Dan pre meča iz Češke su proterana 44 navijača Zvezde zbog sitnih krađa i huliganstva na usputnim benzinskim pumpama. Međutim, kako javlja izveštač B92 iz Praga, među njima je bilo i 15 onih kojima je češka policija kao jedini prekršaj utvrdila to da nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje.

Na utakmicu sa praškom Slavijom doputovalo je, prema proceni češke policije, oko 800 zvezdinih navijača.

Slavija je u Pragu pobedila Crvenu zvezdu sa 3:0, a revanš će se igrati u Beogradu 27. avgusta.

Više o dešavanjima u Pragu možete da pročitate na sportskim stranicama našeg sajta.

Češki navijači pravili incidente u Mariboru

U sukobu sa češkim navijačima sinoć su, u Mariboru, povređena tri policajca, pred susretom Sparte iz Praga i slovenačkog Maribora.

Slovenački policajci su juče zbog kršenja javnog reda i mira zadržali osam čeških navijača i uspeli da spreče njihov sukob sa slovenačkim navijačima. Tokom sukoba sa navijačima, koji su na njih bacali flaše i pepeljare, lakše su povređena tri slovenačka policajca. Policajci su morali da upotrebe prisilna sredstva, kojom prilikom je lakše povređen jedan češki navijač, koji nije potražio lekarsku pomoć.

Slovenačka policija je morala da posreduje i pri ulasku na mariborski stadion, kojom prilikom je češkim navijačima oduzela pirotehničke proizvode, ali i drogu, a tom prilikom je zbog kršenja javnog reda i mira zadržan još jedan češki navijač. Tokom same utakmice je takođe došlo do nereda, kojom prilikom je jednom Čehu i jednom Slovencu izrečena globa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: