Spreman Vladin paket mera

Spreman je paket mera Vlade Srbije za saniranje posledica ekonomske krize, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

Izvor: B92

Petak, 21.08.2009.

01:29

Default images

"Kao deo pomoći država će rešavati problem nepovezanog staža. Država može da pomogne kao medijator u rešavanju sporova između poslodavaca i zaposlenih", rekla je Dragutinovićeva za “Večernje novosti”. Ona je rekla da se sadašnji nivo javne potrošnje ne može finansirati bez zaduživanja, ni trenutno, niti pošto recesija prođe.

"Zaduživanje jeste rešenje u kratkom roku, ali ne može biti zamena za zdrave javne finansije. Ukoliko odustanemo od programa koji imaju male eksterne efekte nema razloga da ne povećamo stopu poreza na dodatu vrednost", rekla je Dragutinovićeva.

Ona je navela da se ne plaši eventualne smene sa ministarske funkcije, jer nema čega da se stidi.

"Iskustvo koje sam stekla imajući priliku da vodim javne finansije, u uslovima najveće recesije posle dvadesetih godina prošlog veka, koristiće mi da budem još bolja u svojoj osnovnoj profesiji. A što je najvažnije, nemam čega da se stidim", istakla je ona.

Koliki je višak zaposlenih u javnom sektoru i kako mere Vlade Srbije ocenjuju ekonomisti, možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Reforma uprave, a ne veći porezi

Srbiji sledi istorijska reforma državne administracije, najavljuju u Vladi. Povećanja poreza neće biti, poručuju ministri.

Posle brojnih najava i iščekivanja, Vlada Srbije zvanično je obelodanila sa kakvim će argumentima početkom nedelje dočekati delegaciju MMF-a. Srbija počinje pregovore svesna činjenice da nije ispunila uslove iz ranije potpisanog ugovora, ali i sa najavom da sledi “istorijska reforma državne administracije”.
Vlada Srbije nije na sednici razmatrala strategiju za razgovore sa MMF-om. Većina članova pregovaračkog tima Srbije i nije u Beogradu - ministar Mlađan Dinkić je u Kini, a ministarka finansija i guverner Narodne banke su na odmoru.

Ipak platforma sa kojom će Srbija izaći pred MMF biće ona koju je nagovestio ministar Dinkić, a ne ministarka finansija.

Tri dana pred dolazak MMF-a pred novinare je, u ime Vlade Srbije, izašao ministar za zaštitu životne sredne i prostorno planiranje Oliver Dulić, koji je obelodanio kakva će biti pozicija Vlade u pregovrima

“Ta strategija svakako ne predviđa povećanje PDV-a niti bilo kakvog novog nameta za naše građane. Ideja ove Vlade jeste da se predloži MMF-u da se u narednom periodu izvrši jedan strateški plan smanjenja javnih rashoda kroz smanjenje državne administracije, ne kroz obavezno otpuštanje svih radnika, nego jednu racionalizaciju koja bi podrazumevala da i sa manje zaposlenih u državnoj administraciji, ona postane mnogo jeftinija, ali i mnogo efikasnija”, objašnjava Dulić.

“Naravno da ćemo raspravljati u svim sektorima o neophodnosti da se smanje rashodi i da se smanji državna administracija. U ovom trenutku, ova Vlada ne može da da odgovor na pitanje koliko će tačno ljudi ostati bez posla”, navodi on.

Predlozima Vlade Srbije nezadovoljni su privrednici. Oni su imali sastanak sa predstavnicima MMF-a u Narodnoj banci Srbije. Njihov glavni zahtev i predlog je da država mora da suzbije crnu i sivu ekonomiju.

Milan Knežević, iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da bi se rupa u bužetu mogla zakrpiti uvođenjem velikog dela ekonomije u legalne tokove. On tvrdi da je u crnoj i sivoj ekonomiji zarobljeno između 6 i 8 milijardi evra.

“Ove mere koje Vlada predlaže su sve recesivne i nijedna ne ide za tim da pomaže privredu. Nećemo deleko stići zaduživanjem i mi smo danas rekli i MMF-u da zaduživanje može doneti kratkoročna poboljšanja, ali da jedni ko može dugoročno da puni bužet jesu mala i srednja preduzeća na koja danas niko ne obraća pažnju”, smatra Knežević.

Osim suzbijanja crnog tržišta, privrednici traže i centralizaciju javnih nabavki, što im je, kako kažu, i obećao premijer Mirko Cvetković.

Delegacije MMF-a i Vlade Srbije sastaju se u ponedeljak, kada će biti odlučeno da li će Srbija dobiti novu tranšu kredita

Premijer i predsednik PKS-a o merama Vlade

Plan Vlade Srbije je ubrzanje reforme javnog sektora i smanjenje javne potrošnje, a ne povećanje poreza i dodatno opterećivanje privrede, izjavio je danas premijer Mirko Cvetković na sastanku s predsednikom Privredne komore Srbije Milošem Bugarinom.

Kako se navodi u saopštenju vlade, na sastanku je istaknuto da su dosadašnje mere vlade u okviru Plana za ekonomsku stabilnost dale rezultate, kao i da će vlada sagledati predloge mera Privredne komore Srbije.

Cvetković je s Bugarinom razgovarao o predlozima privrednika u vezi s merama za ublažavanje negativnih posledica ekonomske krize, koje je PKS ugradila u dokument "Efekti mera za ublažavanje posledica ekonomske krize".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: