Za trećinu manje letovanja

Za turiste iz Srbije Grčka je bila najpopularnija destinacija za letovanje, piše “Politika”. Hrvatska je odredište u usponu, a Bugarska u najvećem padu.

Izvor: B92

Petak, 21.08.2009.

01:48

Default images

Prema nezvaničnm podacima turističkih agencija, kako prenosi ovaj list, ove godine je na letovanje išlo 35 do 40 odsto građana Srbije manje nego prošle. Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su turisti ovog leta izneli iz zemlje čak 34 odsto manje novca nego prošle sezone, što se poklapa s turističkim procenama.

Iako nema zvaničnih podataka, najpopularnija destinacija ovog leta bila je Grčka, a to ilustruje i podatak da je ambasada ove zemlje do sada izdala 350.000 viza za građane Srbije.

Pad broja turističkih putovanja prisutan je u celoj Evropi, a podaci turističkih agencija govore da je 20 odsto manje Evropljana ove godine išlo na letovanje, a najveći pad prodaje letnjih aranžmana beleži se u Rusiji.

Građani Srbije ovog leta su uglavnom uplaćivali jeftinije turističke aranžmane za destinacije do kojih se stiže autobusom ili sopstvenim prevozom, a sve agencije beleže porast prodaje ’last minit’ aranžmana.

Kako kažu u agencijama, najviše je smanjeno interesovanje za letovanja u Bugarskoj, pre svega zbog uvođenja viza, a porasla je zainteresovanost za Ohrid, zbog blizine i povoljnih cena.

Kada su u pitanju putovanja u Crnu Goru, građani Srbije se retko odlučuju da tamo provedu letovanje u aranžmanu turističkih agencija, već to čine u sopstvenoj režiji, tako da agencije nemaju precizne podatke o broju turista iz Srbije u Crnoj Gori.

U agenciji “Kontiki” kažu da je u odnosu na prošlu godinu čak tri puta povećano interesovanje za letovanje u Hrvatskoj.

Tako je prošle godine u Hrvatskoj letovalo 14 odsto više turista iz Srbije nego 2007. godine.

Podaci hrvatskog ministarstva turizma, takođe, govore da je 2007. godine gotovo 77.000 ljudi iz Srbije posetilo ovog zapadnog suseda, sledeće godine taj broj se povećao na 87.633, a procenjuje se da će se do kraja ove sezone oko 100.000 turista kupati na hrvatskom primorju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: