GSA: Nasilje nad homoseksualcima

Gej strejt alijansa upozorava na sve češće pretnje i porast nasilja nad homoseksualcima u Beogradu, kao i na mestima njihovog okupljanja.

Izvor: B92

Petak, 21.08.2009.

16:43

Default images

Pored opštepoznatog pisanja grafita po čitavom Beogradu i brojnih pretnji na Internet forumima i grupama na Fejsbuku, GSA je u poslednje vreme registrovala nekoliko slučajeva koji pokazuju da protivnici održavanja ovogodišnje Povorke ponosa sve češće direktno napadaju LGBT osobe, saopštava GSA.

"Tako su početkom jula nepoznata lica bacila suzavac u gej klub koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrada Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije. U trenutku napada u klubu je bilo više od 200 gostiju", stoji u saopštenju.

GSA podseća da je desetak navijača maltretiralo i tuklo lezbijku u noćnom autobusu na liniji 56. Ulaz jednog od beogradskih gej kafića ispisan je porukama "Smrt bolesnicima", "Smrt pederima", "Čekamo vas".

GSA je podnela nekoliko krivičnih prijava protiv lica koja su na Fejsbuku kreirala i administriraju grupe sa po više hiljada članova u kojima se poziva na nasilje nad LGBT osobama u Srbiji i na napade na Povorku ponosa.

Međutim, poručuje ova organizacija, posebno zabrinjava da policija i drugi nadležni državni organi do sada nisu pokazali da preduzimaju sve potrebne radnje kako bi se priveli pravdi odgovorni počinioci.

"U pojedinim slučajevima žrtve napada su se žalile na neprofesionalno ponašanje pripadnika policije, o čemu je GSA obavestila i Direkciju policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i svoje partnerske nevladine organizacije u Srbiji i međunarodne organizacije", stoji u saopštenju.

GSA naglašava da je neophodno da beogradska policija u narednom periodu posveti posebnu pažnju obezbeđivanju mesta okupljanja LGBT osoba i čitave populacije. Takođe, u preventivnom radu na smanjenju rizika od napada na LGBT osobe, njihova mesta okupljanja kao i na Povorku ponosa neophodno je da se pod hitno pronađu počinioci svih krivičnih dela koja su prijavljivali GSA i Organizacioni odbor Povorke ponosa, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: