U "Ravanici" nastavljaju protest

Zaposleni u “Ravanici” nastavljaju štrajk uprkos upozorenju Agencije za privatizaciju da toj fabrici preti likvidacija ukoliko ne bude privatizovana.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

19:07

Default images

Radnici ćuprijske fabrike konditorskih proizvoda "Ravanica" najavljuju da će do kraja nedelje štrajkovati ispred fabrike, a da će od ponedeljka svoj protest nastaviti u Beogradu ispred sedišta Vlade Srbije.

Radnici i rukovodstvo “Ravanice” ne odustaju od štrajka i zahteva da se poništi odluka o imenovanju novog direktora i članova Upravnog odbora, uprkos najavama iz Agencije za privatizaciju da će preduzeće biti likvidirano ukoliko se ne pokrene proces privatizacije.

U “Ravanici” je zapsoleno oko 400 radnika, prosečna plata je 27 000 dinara i isplaćuje se redovno, pa radnici ne žele promene koje im nudi država i Agencija za privatizaciju.

Dosadašnji direktor Milutin Vasić imanovan je na predlog Vlade pre sedam godina.

On kaže da ga o razrešenju niko nije obavestio niti je za to postojao razlog jer je ovo jedno od najuspešnijih preduzeća u Pomoravlju.

U saopštenju Agencije za privatizaciju navodi se da je “Ravanica” jedinstven slučaj u Srbiji jer godinama posluje mimo bilo kakve kontrole države.

U “Ravanici” kažu da niko u preduzeću nije protiv privatizacije ali ne žele da njihov vlasnik bude čovek kojeg je sada Agencija postavila za direktora.

Pravnici tvrde da postupak likvidacije ne može da bude pokrenut jer za to nije ispunjen ni jedan zakonski uslov.

Agencija: “Ravanica” mora biti privatizovana

Stav Agencije za privatizaciju je jasan i “Ravanica” kao društveno preduzeće mora biti prodata ili likvidirana do kraja godine kako to propisuje zakon.

Dušan Belanović iz Agencije podseća da je Vlada do sada tri puta imenovala predstavnike društvenog kapitala u upravu “Ravanice” kako bi sprečila malverzacije bivšeg rukovodstva u tom preduzeću.

“Svaki put su, posle kratkog vremena, ti ljudi podnosili ostavke, svaki put usled pritisaka i pretnji. Osim što opstruišu proces privatizacije oni falsifikuju dokumenta i potpise, zloupotrebljavaju pečat. Oni su za samo dva dana preko četiri miliona dinara neovlašćeno skinuli sa računa”, kaže Belanović.

“Kad kažem oni mislim na bivše rukovodstvo i ljude oko njih. Takođe pokušali su veliku deviznu sumu da skinu sa računa i prenesu na druge račune pa smo uspeli da ih blokiramo. Ali kažem tu ima toliko kriminalnih radnji da je bilo neophodno da Vlada imenuje svoje ljude u organima upravljanja”, tvrdi on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: