Izrael protestuje zbog optužbi

Izrael je uložio protest zbog objavljivanja novinskog teksta u Švedskoj u kome se tvrdi da je izraelska vojska odgovorna za krijumčarenje organa Palestinaca.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

19:43

Default images

"Protestovali smo zbog tog teksta tokom susreta sa ambasadorkom Švedske u Izraelu Elizabet Borsin Baonijer", izjavio je portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Igar Palmor. Tekst je objavljen u ponedeljak u tabloidnom listu "Aftonbladet" pod naslovom "Našu decu ubijaju zbog organa".

Tekst je praćen fotografijom mrtvog Palestinca sa hirurškim šavom duž grudi, koji je očigledno nastao posle smrti, kao i slikom mladih koji gađaju kamenicama.

Autor teksta Donald Bostrom je tekst zasnovao na svedočenjima sa Zapadne obale i iz pojasa Gaze kojima se navode samo lična imena.

Tekst je privukao ogromnu pažnju izraelskih medija, neki komentatori su ga uporedili sa srednjovekovnim optužbama po kojima su Jevreji ubijali hrišćansku decu zbog krvi, a direktor vladine kancelarije za medije Danijel Siman je izjavio da tekst igra na "podle, antisemitske karte".

Švedska ambasada u Tel Avivu je danas saopštila da je tekst "šokirao i zapanjio nas Šveđane kao i Izraelce... Učestvujemo u bolu izraelske vlade, medija i javnosti".

U samoj Švedskoj, tekst je kritikovala redakcija dnevnog lista Sidsvenskan, rečima da je to "uobičajeni obrazac teorija zavere", ali je bilo malo drugih reakcija, preneo je AP.

Uz ovaj tekst je objavljena i slika Levija Isaka Rozenbauma, Njujorčanina koji je uhapsen prošlog meseca u SAD i optužen zbog zavere za kupovinu bubrega od jednog Izraelca i prodaju jednom Amerikancu za 160.000 dolara.

U tekstu se citira i portparol izraelske vojske koji je demantovao optužbe i rekao da izraelska vojska redovno radi autopsije ubijenih Palestinaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: