UN: Ukinuti zabranu izveštavanja

UN traži od Avganistana da ukine zabranu medijskog izveštavanja o nasilju tokom predsedničkih izbora koji se u ovoj zemlji održavaju sutra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.08.2009.

17:30

Default images

Svetska organizacija je navela da avganistanski ustav garantuje slobodu štampe i da Avganistanci imaju pravo na informacije i da bi ograničavanje medija moglo da podrije poverenje u izbore, preneo je Rojters.

Vlasti u Avganistanu su u utorak, sa dva dekreta, zabranile novinarima da na dan izbora izveštavaju o bilo kakvom nasilju u zemlji, od šest časova ujutro do osam časova uveče po lokalnom vremenu, i naredila im da se drže podalje od bilo kakvih napada.

Vlada u Kabulu ovim merama koje su, kako kaže, u interesu države, želi da spreči da Avganistanci, zbog izveštaja o nasilju, iz straha, ne izađu na izbore, jer su se talibani zavetovali da će ih ometati pojačanim borbenim akcijama na sam dan izbora.

Među 36 kandidata, aktuelni predsednik Avganistana Hamid Karzai ima najviše šansi da pobedi, dok je njegov glavni rival, bivši ministar spoljnih poslova Abdulah Abdulah. Ostali kandidati za mesto predsednika, uključujući dve žene, važe za autsajdere.

Prema podacima Nezavisne izborne komisije, pravo glasa ima 15 miliona od ukupno 35 miliona stanovnika, ali je izvesno da, zbog teške bezbednosne situacije u zemlji, mnogi neće doći do nekog od 7.000 biračkih mesta, na kojima će se glasati i za organe 34 avganistanske pokrajine.

Preliminarni rezultati izbora se očekuju 3. septembra, a zvanični dve sedmice kasnije, dok je eventualni drugi krug predviđen za početak oktobra.

Glasanje će pratiti nekoliko međunarodnih posmatračkih grupa, a najveća će biti iz Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: