Moskva: Otmičari tražili otkup

Otmičari broda "Arktik si" tražili su za njega otkup i pretili da će ga razneti ukoliko se njihov zahtev ne ispuni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.08.2009.

17:29

Default images

"Članovi posade, takođe, potvrđuju da su ljudi koji su oteli 'Arktik si' bili naoružani, a oružja su se oslobodili kada je sa broda 'Ladnij' došlo naređenje da se brod zaustavi", saopštio je predstavnik Ministarstva, preneo je Itar-Tas.

Istraga se nastavlja, navela je ruska državna agencija, dodajući da je Ministarstvo saopštilo da se preduzimaju neophodne mere da se posada vrati u Rusiju.

Mesto na kojem se nalazi "Arktik si" Ministarstvo nije navelo, dodaje Itar-Tas, podsećajući da su brodovi ruske mornarice oslobodili brod na 300 milja od Zelenortskih ostrva u ponedeljak.

Zamenik direktora kompanije-operatera “Solčart Arhangelsk“ Ivan Bojko rekao je da brod “kontrolišu ruski vojni mornari“ i da kompanija ne zna u koju luku brod plovi i u kakvom je tehničkom stanju.

Ruska državna agencija je iz Pretorije prenela saopštenje Morske uprave Malte, na kojoj je brod kao vlasništvo kompanije “Arktik si limitid“ registrovan, da brod “nikada nije nestajao“.

Prema toj upravi, morske vlasti Švedske, Malte i Finske konstantno su znale gde se nalazi teretnjak, ali su odlučili da ne objavljuju osetljive informacije da brod i bezbednost posade ne bi bili ugroženi.

Finska kompanija “Solčart“ ima ruski menadžment i službu tehničke podrške u Ahrangelsku.

Kako je juče saopštio ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov, utvrđeno je da su 24. jula uveče u teritorijalnim vodama Švedske četiri državljanina Estonije, dvojica državljana Letonije i dvojica Rusa, doplovila do broda "Arktik si" i tvrdeći da im se motorni čamac pokvario, popeli se na palubu, a potom oružjem zapretili posadi, naredivši da poštuju njihove naredbe.

Potom se brod kretao prema Africi po maršruti koju su naložili otmičari uz isključivanje navigacionih uređaja.

Njih osmorica su uhapšena, saopštio je Serdjukov.

Brod je pre polaska dve nedelje bio na remontu u Kalinjingradu, a natovaren drvetom u finskoj luci Pietarsari kretao se ka Alžiru i luci Bedžaja, u koju je trebalo da uplovi 4. avgusta.

Serdjukov je saopštio da su brod oslobodili mornari protivpodmorničkog ruskog broda “Ladnij“ bez ijednog ispaljenog metka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: