Dečaci oboleli od distrofije

Četiri dečaka porodice Marković, koja trenutno živi u trošnoj kući u selu Maskare kod Varvarina, boluju od progresivne mišićne distrofije.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

08:29

Default images

Od kada su se razboleli, dečaci ne idu u školu, niti im je na bilo koji način omogućeno da pohađaju nastavu. Jedini prihod porodice je naknada za tuđu negu koju dobijaju za dva dečaka. Živka i Živorad Markovic izrodili su dvanaestoro dece. Iako su rođeni zdravi, svih pet sinova kasnije su oboleli od progresivne mišićne distrofije, od koje je najstariji Marko umro pre pet godina.

U kolicima su sada Miloš, Andrija i Mladen, dok za sedamnaestogodišnjeg Nikolu roditelji ne mogu da obezbede čak ni kolica. Porodica se iz sela Izbenica doselila u selo Maskare i sada živi u iznajmljenoj trošnoj kući za koju mesečna kirija iznosi dve hiljade dinara.

Svi spavaju u jednoj sobi, a od kada su se razboleli dečaci ne idu ni u školu .

Jedini prihod ove pordoice je nadoknada za tuđu negu koju dobijaju dva dečaka. Roditelji su često prinuđeni da rade kao nadničari, a tada o dečacima brinu njihove sestre.

Ova deca nemaju pravo na dečji dodatak, porodica ne može da ostvari ni pravo na materijalno obezbeđenje.

U Centru za socijalni rad u Varvarinu saznajemo da je porodica u više navrata dobijala jednokratnu pomoć i da je bilo ponuđeno renoviranje kuće u kojoj su ranije živeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: