Dačić: Zaštitićemo Povorku ponosa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da će policija obezbediti javni mir i bezbednost tokom Povorke ponosa, koja je najavljena za 20. septembar.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

00:32

Default images

"U ovoj državi niko ne sme nikome da smeta i da preti", kazao je Dačić i naveo da ta manifestacija nosi visoke bezbednosne rizike, pa će policija uraditi sve da osigura mir i bezbednost. U Organizacionom odboru Povorke ponosa pozdravljaju ovu izjavu ministra, kao prvu javnu i jasnu garanciju da će policija učiniti sve potrebne mere da skup bude bezbedan.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je juče, pri potpisivanju protokola o pomoći Grada za opremanje beogradske Policijske uprave, da je zajednički cilj policije i Grada da Beograd bude mesto u kome je garantovana lična i imovinska sigurnost svih građana i gde je policija uvek spremna da deluje u vanrednim situacijama.

On je rekao da će donacija Grada Beograda pomoći da se podigne nivo osposobljenosti i da policija bude efikasna i da radi na obezbeđivanju sigurnosti svih građana i za mirniji i bezbedniji život.

Dačić je rekao da su, nakon Univerzijade, Gradu ostale kamere sa jednim operativnim kamandnim centrom, što će takođe pomoći većoj bezbednosti.

Gradonačelnik Dragan Đilas je rekao da su komunalne službe počele da uklanjaju grafite i preteće poruke, jer je neophodno da se svi osećaju bezbedno.

On je rekao da postoje male grupacije koje se kriju iza navijačkih grupa, a koje sve skupove koriste za izazivanje nereda.

Podsetimo, pre nekoliko sedmica je veći deo Beograda išaran porukama mržnje prema LGBT populaciji i predstojećoj Povorci ponosa.
Iz Organizacionog odbora Povorke ponosa pozdravljaju izjavu ministra policije o tome da u ovoj državi niko ne sme nikome da preti i da dužnost policije jeste da učini sve da građani budu bezbedni, ali navode i da postizanje osećanja bezbednosti zavisi i od uključivanja svih relevantnih institucija.

“Organizacioni odbor je, nakon što je profesor Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost sa svojim saradnicima uradio analizu situacije i preporuke za organizovanje Povorke ponosa, o rezultatima te Studije na sastanku koji je održan prošle nedelje upoznao i najviše predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova”, rekla je za B92 Milica Đorđević, članica Odbora.

Đorđevićeva je rekla da je saradnja sa policijom na visokom nivou, da oni razumeju moguće rizike, kao i da su počeli da se realizuju operativni sastanci sa policijom, kako bi se svi bezbednosni aspekti blagovremeno isplanirali. Predstavnici MUP-a su spremni da preventivnim aktivnostima i koordinacijom sa Organizacionim odborom učine sve da 20. septembra Povorka ponosa prođe bezbedno, kazala je ona.

“Naša policija sa svojim rukovodstvom ima iskustva i već je građanima pokazala da ume da ih zaštiti onda kada je to potrebno”, navodi Đorđevićeva.

Organizacioni odbor se nada da će i rukovodstvo Grada biti zainteresovano za saradnju sa Povorkom ponosa kao što je zainteresovana policija i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, kancelarija ombudsmana, lokalne i međunarodne nevladine organizacije.

Organizacioni odbor je gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu pre više od dve nedelje poslao dopis sa molbom za sastanak, ali iz kabineta još nisu dobili odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: