Grčka: Može Severna Makedonija

Za Grčku je kao rešenje spora o imenu Makedonije prihvatljiv predlog "Severna Makedonija", prenosi grčki list "Katimerini".

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2009.

17:38

Default images

Grčki pregovarač u sporu oko imena Makedonije Ademantios Vasilakis preneće večeras u Njujorku posredniku UN Metjuu Nimicu stav Grčke o poslednjem setu predloga za rešenje spora.

"Katimerini" piše da bi Nimic trebalo da se sastane i s makedonskim pregovaračem Zoranom Jolevskim, ali da još nije određeno vreme sastanka.

Prema poslednjim predlozima Nimica da ime ima geografsku odrednicu, spor bi mogao biti rešen nazivom "Severna Makedonija".

Predstavnici Makedonije još nisu saopštili svoj stav o tom predlogu, a najavljeno je da bi to mogli da urade do kraja nedelje.

Grčka traži da se ime "Severna Makedonija" upotrebljava u odnosima sa svim državama i međunarodnim organizacijama, dok Makedonija traži da se ime "Republika Makedonija" i dalje koristi u državama koje su do sada priznale njeno ustavno ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: