Hrvatska: U školu ipak na vreme

Školska godina u Hrvatskoj počeće prema planu, 7. septembra, iako je postojala mogućnost da Vlada odloži početak škole kako bi produžila turističku sezonu.

Izvor: Beta

Utorak, 18.08.2009.

17:24

Default images

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da će školska godina početi prema ranijem planu jer za sada, kako je rekla, nema dovoljno argumenata koji bi potvrdili da bi kasniji početak godine doneo prednosti turističkoj sezoni.

Kosorova je potvrdila da predlog turističkih radnika o kasnijem početku školske godine ne treba potpuno odbaciti, ali je rekla da će o tome narednih meseci razgovarati posebna grupa stručnjaka sastavljena od predstavnika ministarstava turizma i obrazovanja, kao i da bi se eventualna odluka o tome mogla primeniti na školsku godinu 2010/11.

Proteklih desetak dana mediji su učestalo pisali da su za kasniji početak škole zainteresovani turistički radnici koji očekuju da će upravo početak septembra doneti novi talas gostiju iz evropskih zemalja i da bi oni mogli doneti toliko potrebna sredstva u državni budžet.

U hotelima i ugostiteljskim objektima tokom letnje sezone je radilo i oko 1.500 učenika srednjih škola turističkih smerova, pa bi, tvrdili su predstavnici turističkih organizacija, i nastavak njihovog angažmana doneo korist sezoni.

U isto vreme toj su se mogućnosti usprotivili roditelji, pogotovo dece mlađih uzrasta, ali i prosvetni radnici koji su tvrdili da letnji praznici za učenike ionako traju predugo, jer školarci u Hrvatskoj već sada imaju jedan od najdužih raspusta u Evropi.

Uz to, eventualni kasniji početak školske godine stvorio bi probleme posebno maturantima, kojima bi kašnjenje završetka godine u junu moglo poremetiti polaganje državne mature, a potom i planirane prijemne ispite na fakultetima, tvrde prosvetari.

Vlada je, saslušavši sve iznesene argumente, odlučila da odustane od produženja raspusta i godinu započne prema planu, a ta je mogućnost ostavljena za sledeću školsku godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: