Blage kazne za silovanja

U čak 70 odsto slučajeva za silovanje u Srbiji izrečene su kazne na granici zakonskog minimuma. Tužilaštvo se zalaže za oštriju kaznenu politiku.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2009.

15:40

Default images

Silovanja starice i devojke u mestu Šajkaš uznemirila su javnost i ponovo pokrenula pitanje - zbog čega silovatelji u Srbiji prolaze sa izuzetno malim kaznama? Otac, sin i dvojica rođaka pre nekoliko dana silovali su dvadesetjednogodišnju devojku i seksualno se iživljavali nad njom, u Šajkašu.

Samo dan ranije u istom selu silovana je i osamdesetpetogodišnja starica. U oba slučaja žrtve silovanja skupile su hrabrost i prijavile policiji šta su preživele.

“Žene se teško odlučuju da prijave krivično delo najpre zbog prirode dela sa jedne strane, a sa druge strane zbog osude okoline - počev od članova porodice, pa od daljeg okruženja”, kaže inspektorka Odeljenja za krvne i seksualne delikte MUP-a Srbije, Jelena Tomković.

“Moramo da budemo svesni da to nije problem žena. Prosto, moramo da ohrabrimo da sve žene treba da prijave prvoj policijskoj stanici da su žrtve krivičnog dela silovanja”, poručuje ona.

Samo u prvih šest meseci ove godine u Srbiji su silovane 54 osobe. Od tog broja u čak osam slučajeva žrtve su bile deca, njih 13 starosti od 14 do 18 godina, 24 između 18 i 50, dok je sedam osoba bilo starije od 50 godina.

Međutim, pretpostavlja se da je broj žrtava tri puta veći, zbog velikog broja neprijavljenih slučajeva.

“Naš stav je potpuno jasan - ne treba imati milosti prema onima koji su izvršili krivično delo silovanja. Treba zahtevati apsolutno najstrože kazne i uopšte ne vidim nijedan razlog da se kod nekog ko je izvršio brutalno silovanje nalaze bilo kakve olakšavajuće okolnosti”, kaže porparol Tužilaštva Tomo Zorić.

Prema krivičnom zakonu, silovanje se u Srbiji kažnjava zatvorom od dve do 12 godina.

Ukoliko je silovanje izvršilo više osoba, ako je izvršeno na naročito svirep način, ako su nastale teške telesne povrede, ukoliko je silovana osoba mlađa od 18 godina ili je silovanje dovelo do trudnoće žrtve, kazna je od tri do 15 godina zatvora.

Ukoliko je silovano dete do 14 godina starosti ili u slučaju smrti žrtve silovatelj dobija od pet do 18 godina zatvora.

Međutim, statistički podaci ukazuju na veliki problem. U čak 70 odsto slučajeva silovateljima se izriču kazne na granici zakonskog minimuma.

“Zanima me samo jedna stvar - da li bi sudije koje su donosile presude na granici zakonskog minimuma donosili takve odluke da su u pitanju bila njihova deca”, pita se Zorić.

“Treba pooštriti kaznenu politiku, možda čak ići i na promene krivičnog zakonika pa povećati i sam raspon kazni. Ja zaista podržavam uvođenje i takvih mera kao što su i kastracija i davanje određenih hormonskih injekcija”, kaže on.

U policiji kažu da silovatelji najčešće ponavljaju zločin.

“U 90 odsto slučajeva desi se da ljudi koji izdrže kaznu za izvršeno krivično delo silovanja u jako kratkom vremenskom roku ponove to isto krivično delo. Nažalost može da se desi svakome i ne postoji neki obrazac, da kažem fizički izgled - e tako izgleda silovatelj. On može da ima i 20 i 60 godina, neko koga svakodnevno viđamo na ulici”, kaže inspektorka Tomković.

Pored zabrinjavajuće blagih kazni koje se izriču, zabrinjava i podatak da su, od 62 uhapšena silovatelja, njih šestorica maloletna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: