Izrael obustavlja gradnju naselja?

Izrael prestaje da odobrava projekte izgradnje na Zapadnoj obali dok javno i dalje odbija američke zahteve za obustavu gradnje, tvrde izraelski zvaničnici.

Izvor: Beta

Utorak, 18.08.2009.

15:07

Default images

Administracija predsednika Baraka Obame vrši snažan pritisak na izraelsku vladu da zaustavi gradnju jevrejskih naselja, što bi trebalo, kako smatra agencija AP, da dovede do nastavka pregovora s Palestincima, ali je vlada tvrdila da je taj zahtev za Izrael neprihvatljiv.

Više izraelskih zvaničnika danas je anonimno izjavilo za agenciju AP da je vlada odlučila da zbog međunarodnog pritiska privremeno prekine odobravanje novih projekata gradnje.

Ovaj potez ne odgovara sasvim zahtevima Vašingtona jer ne dovodi do potpune obustave izgradnje, jer se kuće čiji su projekti ranije odobreni i dalje grade, a grupe koje prate izgradnju kažu da se intenzitet radova ne smanjuje.

Izrael zvanično tvrdi da se gradnja mora nastaviti zbog uvećanja porodica naseljenika.

Odluku o privremenoj obustavi gradnje zajednički su doneli premijer Benjamin Netanijahu, ministar odbrane Ehud Barak i ministar za stambena pitanja Ariel Atijas, rekli su za agenciju AP vladini zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, jer ta odluka nije javno objavljena.

Organizacija "Mir sada", izraelska grupa koja se protivi izgradnji naselja na Zapadnoj obali i prati tok radova, saopštila je da vlada nije odobrila nove projekte od kad je premijer Netanijahu preuzeo vlast u martu ove godine, a poslednji projekat je odobren u novembru 2008. godine, dok je na vlasti bio Ehud Olmert.

Radovi se nastavljaju na kućama čija je gradnja ranije odobrena, uglavnom u većim naseljima za koja se Izrael nada da će ih zadržati bez obzira na mirovni sporazum, saopštila je organizacija "Mir sada".

Izraelska grupa za zaštitu ljudskih prava "Ješ din" koja takođe prati građevinske radove na Zapadnoj obali tvrdi da nema znakova usporavanja gradnje i da se i dalje zidaju hiljade kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: