Porast broja karcinoma pluća

U Srbiji zabrinjava porast broja obolelih od raka pluća, koji kod žena postaje učestaliji od raka dojke, a kod muškaraca od raka debelog creva i prostate.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2009.

08:15

Default images

Nadu za duže preživljavanje od opake bolesti pruža američka vakcina, čija se efikasnost trenutno ispituje u 100 najuglednijih bolnica u svetu, među kojima su i naše dve institucije: Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici i KBC “Bežanijska kosa”.

Karcinom pluća je izuzetno podmukla bolest i prve znake daje kada se već proširi i zahvati nerve, pa se javlja bol, ili krvne sudove, pa se javi iskašljavanje krvi.

Otkriven u odmakloj fazi za sada je neizlečiv. Vakcina protiv raka pluća ima za cilj da produži period od završetka terapije do ponovnog napredovanja bolesti.

Vakcinu mogu da prime bolesnici kod kojih je posle prve linije hemoterapije došlo do stabilizacije, odnosno delimičnog smanjenja bolesti.

“Pušio sam 45 godina, nekad pakla, nekad dve i tako. Operisan sam i prošao sam i hemio i zračnu terapiju. Predložili su mi da probam novo, to je sistem američka vakcina. Pristao sam na to. Primio sam jednu, dobro sam se osećao. Primio sam i drugu i isto se dobro osećam“, kaže Dragan Balo.

Vakcine su u onkologiji nov trend u lečenju i većina ih je u fazi ispitivanja. Tumorske ćelije vešto izbegavaju naš imuni sistem koji postaje nesposoban da ih prepozna i odbaci kao strano tkivo, a cilj vakcine je upravo da usmeri imuni sistem na borbu protiv određene vrste tumora.

“Materijal za pravljenje vakcine su ćelije tumora koje su na neki način inaktivisane, odnosno ubijene, bilo da je to zračenjem ili na neki drugi način, denaturacijom. I ostali su proteini koji su neka vrsta antigena i koji su nešto što bi naš organizam trebalo da prepozna kao stranu materiju i na taj način, na tu stranu materiju da stvori antitela i da reaguje”, objašnjava onkolog Vladimir Kovčin, direktor KBC ”Bežanijska kosa“.

“Ovo je vakcina koja služi upravo da pojača imunitet protiv tumora koji pacijent već ima”, navodi on.

Trenutno u lečenju raka pluća najviše pomaže hirurgija, ali se bolest i posle operacije neretko ponovo pojavi

“Ljudi se pitaju - kako sam dobio metastaze kad je tumor odstranjen? Znači, metastaze su već postojale u momentu operacije, ali su bile mikroskopski male. I možda i jeste cilj te vakcine u nekoj budućnosti da ona uništi te mikrometastaze, odnosno da pojača imunitet da se izbori sa mikrometastazama, odnosno pojedinačnim tumorskim ćelijama”, kaže Kovčin.

Vakcina za sada ne ulazi u redovnu terapiju, ali ako ispitivanja kod pacijenata u 100 centara širom sveta potvrde očekivanu dobrobit, postaće sastavni deo regularne terapije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: