Bugarin: PKS za smanjenje PDV

Privredna komora Srbije predložiće Vladi novi paket mera za ublažavanje ekonomske krize, jer dosadašnje nisu dale rezultate, kaže predsednik PKS Miloš Bugarin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2009.

08:31

Default images

Privredna komora Srbije predlaže smanjenje PDV i poreza na lična primanja, ne zato što želi da diže prašinu, bude kontrateža Vladi i ometa pregovore sa MMF, već zato što su to zahtevi privrede, istakao je predsednik PKS. Bugarin smatra da je neophodno da se o narednim potezima postigne dogovor na relaciji privreda- država, kako ne bi samo jedna strana plaćala.

Nove mere će, kako je rekao predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, biti predložene do kraja leta. Za sada je sigurno da će privrednici tražiti smanjenje PDV-a i drugih poreskih opterećenja, poput poreza na lična primanja, ali i oštrije kazne za one koji porez ne plaćaju.

“Sasvim sam siguran da kada bi ovi naši predlozi bili prihvaćeni, da bismo za dva meseca već imali mnogo bolju i kvalitetniju sliku, gde bi većina firmi plaćala svoje obaveze na vreme i država imala kvalitetnije punjenje budžeta i naravno firme izašle iz sive ekonomije i bile uvedene u legalan biznis”, navodi Bugarin.

Privredna komora svojim zahtevima ne želi da ometa predstojeće pregovore Vlade sa MMF, ali želi da učestvuje u donošenju mera neophodnih za povlačenje druge tranše kredita od te institucije, kaže Bugarin.

"Nije korektno i nije uputno u najmanju ruku da se ceo taj trošak ili ceh ispostavi srpskoj privredi i onom malom broju likvidnih preduzeća u našoj privredi, koji ako se nameti, doprinosi i porezi povećaju, imaćemo sigurno povećanje broja nelikvidnih preduzeća i samim tim veliki problem”, naglašava predsednik PKS.

On dodaje da će se u tom slučaju pokazati da “država nije u stanju da odgovori zadatku smanjenja javne potrošnje, smanjenja administracije i obavezama koje je preuzela i čije je ispunjene tražio MMF”.

Bugarin je podsetio da je, osim budžeta, i privreda u dubokoj krizi. U ovom trenutku je više od 62.000 srpskih firmi u blokadi, a broj nelikvidnih preduzeća u poslednjih nekoliko meseci je u porastu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: