Bivši Jevrejin funkcioner Fataha

Rođeni Jevrejin Uri Dejvis izabran je za člana Revolucionarnog saveta Fataha, rezultati su kongresa te palestinske organizacije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.08.2009.

14:16

Default images

Dejvis je prvi Jevrejin po rođenju koji je izabran u to telo od njegovog osnivanja 1958. godine. On se osamdesetih godina 20. veka navodno odrekao izraelskog državljanstva, u znak protesta zbog okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze, a kasnije je postao palestinski građanin.

U njegovoj biografiji stoji, ipak, da živi nazmenično u arapskom gradu u Izraelu Sakhninu i Ramli, gde je mešovito jevrejsko i arapsko stanovništvo.

Šezdesetsedmogodišnji Dejvis sebe smatra anticionistom, govori odlično arapski i predaje jevrejske studije na palestinskom Univerzitetu Al-Kuds u Abu Disu kraj Jerusalima.

Autor je knjige "Izrael: država aperthejda" iz 1987, a sebe opisuje kao palestinskog Hebreja.

On se oženio Arapkinjom i primio islam. Njegovo ime bilo je 31. na listi 80 izabranih članova tela koji ukupno ima 128 mesta. Glasalo je više od 2.000 delegata sa palestinskih teritorija i dijaspore. Oni su birali, osim Revolucionarnog saveta, i Centralni komitet Fataha koji broji 23 člana.

U Revolucionarnom savetu je 20 Palestinaca iz pojasa Gaze, 70 novih članova i 11 žena, javile su agencije.

Najviše glasova dobila je jedna žena koja je provela mnoge godine u izraelskim zatvorima, a hrišćanima je pripalo četiri mesta.

Dejvis je kazao da se nadmetao sa 600 kandidata za mesto u savetu na šestom kongresu Fataha, u želji da vidi više anticionista Izraelaca i stranaca u Fatahu.

Ovaj kongres Fataha bio je prvi posle dve decenije. To je ujedno prvi takav skup održan na palestinskoj teritoriji, u Vitlejemu na Zapadnoj obali.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je, pozdravljajući izabrane članove dva tela, upozorio da predstoji naporan rad i apelovao na njih da oživ organizaciju kojoj su sada" više nego ranije potrebni napori mladih članova da je odvedu u budućnost."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: