Kravčenko: Isplata malih akcionara

NIS je spreman da malim akcionarima isplati cenu akcije koja neće biti manja od one koja je plaćena prilikom privatizacije tog preduzeća, kažu u upravi NIS-a.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.08.2009.

12:45

Default images

Pored toga, generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko najavio je da će do početka novembra biti završen revizorski izveštaj o poslovanju kompanije u 2008. godini.

Kravčenko je, u intervjuu Tanjugu, rekao da postoje jasni uslovi ugovora akcionara koji predviđaju da cena akcije ne može da bude manja od cene koju je "Gaspromnjeft" platio za jednu akciju NIS-a, odnosno, 96 evra po akciji.

"Konkretna cena treba da bude definisana prema rezultatima tromesečnih trgovanja neposredno pred kupovinu, zato ona može da bude ili ista takva ili veća", rekao je Kravčenko ističući da će menadžment uložiti napor da ta cena bude viša.

Odgovorajući na pitanje kada bi trebalo da bude završena nova revizija finansijskog izveštaja o poslovanju NIS-a za 2008. godinu, Kravčenko je rekao da je početak novembra rok do kada bi revizorska kompanija "Ernst i Jang" trebalo da završi taj posao.

Kravčenko je istakao da bi do 1. decembra, u skladu sa sporazumom sa Ministarstvom finansija, završni račun o poslovanju NIS-a u prošloj godini trebalo da bude poslat Narodnoj banci Srbije, nakon što ga odobri Upravni odbor kompanije.

"Što se tiče uspostavljanja odnosa sa revizorima, menadžment kompanije ispunjava odluke Upravnog odbora i radi sve što treba da bi se mogući sporovi na nivou akcionara rešili u najkraćim rokovima", naveo je Kravčenko.

Planovi NIS-a za budućnost

Govoreći o budućim planovima, Kravčenko je precizirao da će petogodišnja strategija razvoja NIS-a, koja treba da bude usvojena na jesen, biti bazirana na dve komponente - daljem smanjenju troškova kompanije i na širenju garantovanih kanala krajnjeg plasmana proizvoda, pre svega na tržišta van Srbije. Generalni direktor NIS-a nije mogao, međutim, da potvrdi da će novi menadžment za godinu dana rukovođenja kompanijom uspeti da izvuče NIS iz gubitaka, pošto su, kako je rekao, gubici u prva dva meseca ove godine bili suviše veliki.

Govoreći o modernizaciji rafinerija NIS-a, Kravčenko je naglasio da sve vezano za renoviranje rafinerija napreduje u skladu sa planom i da se priprema finalna prezentacija za razmatranje na Upravnom odboru NIS-a 11. septembra.

Razmatraju se preliminarni rezultati tendera, a u septembru će biti sklopljeni prvi ugovori, dok će u četvrtom kvartalu početi radovi na terenu.

Kravčenko je rekao da je će ove godine biti renovirano maksimalno 18 benzinskih stanica širom Srbije, najavljujući da će se najveći deo modernizacije benzinskih stanica odvijati u 2010. godini.

"Završavamo analizu i kategorizaciju svih stanica NIS-a i naftnih baza, krajem septembra biće predstavljeni rezultati i strategija i poznat iznos potrebnih investicije", kazao je on, dodajući da će u okviru nekih od njih biti izgrađena i postrojenja za snabdevanje tečnim gasom.

Kravčenko je najavio da će NIS otvarati nove bušotine u Banatu 2010. i 2011. godini, istakavši da Srbija ima potencijal u toj oblasti i da će NIS koristiti takozvane trodimenzionalne modele koji će omogućiti da se kvalitetnije predvidi gde i kako treba da se buši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: