Obama za reforme u zdravstvu

Nova američka administracija planira reformu zdravstvenog sistema kako bi lečenje bilo dostupnije većem broju građana.

Izvor: B92

Nedelja, 16.08.2009.

10:53

Default images

Širom Sjedinjenih Država vodi se žestoka debata o korenitim reformama zdravstvenog sistema. Administracija Baraka Obame namerava da reformama promeni statistiku prema kojoj u ekonomski najsnažnijoj zemlji sveta svaki šesti stanovnik nema nikakvo zdravstveno osiguranje.

Iako treba da reši lošu situaciju u zdravstvu, republikanci ne prihvataju novi plan demokrata tvrdeći da će reforme skupo koštati poreske obveznike.

Bez kravate i zavrnutih rukava, kao i tokom predsedničke kampanje, Barak Obama predstavlja predloženu reformu zdravstvenog sistema širom Amerike.

Plan o promenama u zdravstvenom sistemu Obama je predstavio onima kojih se promene najviše tiču - slušalo ga je 1 300 zabrinutih građana u gradiću Bozman u Montani.

Većina okupljenih sa pažnjom je pratila Obamu koji je nastojao da objasni plan američke administracije i pozdravila najnovije reforme.

Bilo je i onih koji su ustali protiv reformi, jer veruju u ono što tvrde republikanci - da će ih promene skupo koštati.

"Ne možete da nam objasnite odakle će doći novac za to. Propagirate štednju, uštedećete ovde, onde, uzeti nešto novca tamo i ovamo, ali poenta je da novca nema. Jedini način da do njega dođete je da povećate poreze, što ste rekli da nećete uraditi", kazao je Rendi Rati, jedan od okupljenih građana Bozmana.

Obama je ocenio da se plan zdravstvene reforme namerno krivo predstavlja, kako bi se zaplašila američka javnost.

"Kažimo da će sve ovo koštati 30 milijardi dolara u periodu od 10 godina, i moraćemo da nađemo novac za to. Tokom predsedničke kampanje obećao sam da nećemo povećavati poreze ljudima koji zarađuju 250 hiljada dolara godišnje ili manje. Ipak, mislim da ljudima kao što sam ja koji zarađuju više od toga, neće smetati da na ime poreza daju malo više para i tako pomognu onima kojima je to potrebno. Ja sam se na to obavezao", odgovorio je američki predsednik.

Prema predlogu, ostala sredstva za reformu zdravstva bi išla iz dosadašnjeg fonda za zdravstvo.

Obama novim planom pokušava da obezbedi zdravstvenu zaštitu svakom Amerikancu.

U skladu sa novim reformama većina firmi morala bi da plaća osiguranje zaposlenima, za razliku od dosadanjeg zakona po kome nisu bili u obavezi da osiguraju osobu ako su je smatrali isuviše rizičnom, jer je na primer bolovala od raka ili ima neku drugu težu bolest.

Takođe, zbog ekonomske krize mnogim osiguranicima je ukinuta zdravstvena zaštita. Po novom zakonu građani bi i u tom slučaju bili zaštićeni, jer če za njihovo lečenje novac izdvajati iz državne kase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: