Beriša poziva na jedinstvo Albanaca

Albanski premijer Salji Beriša kaže da projekat nacionalnog jedinstva Albanaca treba da bude ideja vodilja za sve političare u Albaniji i na Kosovu.

Izvor: Beta

Nedelja, 16.08.2009.

01:51

Default images

"Između dve države ne bi trebalo da postoji carina. Ni pod kojim uslovima Albanija i Kosovo ne smeju da gledaju jedno na drugo kao na strane zenlje, što nema nikakve veze sa suverenitetom obe zemlje", rekao je Beiša u jednom TV intervju, prenosi albanska agencija ATA.

"Ideja o nacionalnom jedinstvu zasnovana je na evropskim idealima, što zahteva veliki rad. Zato ćemo... (kososvski premijer Hašim) Tači i ja raditi na uklanjanju niza prepreka koje sprečavaju Albance da se osećaju jedinstveno na celoj teritoriji na kojoj žive", rekao je Beriša.

Govoreći o odnosima s političarima na Kosovu, on je kazao da su oni odlični bez obzira da li se radi o političarima na vlasti ili u opoziciji.

Beriša je dodao da njegova Demokratska partija ima tradicionalno dobre odnose sa Demokratskim savezom Kosova, ali da se to ni na koji način ne odražava na razvoj odličnih odnosa s Demokratskom parttijom Kosova i drugim strankama.

"Mi smo otvoreni i ja cenim ulogu svake od tih stranaka. Oni su učinili odlučujući doprinos otporu na Kosovu i priznavanju nezavisnosti Kosova i zato ne mogu da imam drugačiji stav osim ovog", kazao je albanski premijer.

Smena vlasti, kazao je Beriša, ne bi trebalo da utiče na projekte na kojima će Albanci morati još dosta da rade.

On je na kraju zahvalio turistima sa Kosova koji dolaze na odmor u Albaniju, dodajući da se njihov broj stalno povećava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: