Kakvo gorivo kupujemo

Iskustva vozača u Srbiji pokazuju da gorivo na pumpama nije evropskog kvaliteta. Stalna kontrola goriva ne postoji, priznaju u Ministarstvu ekonomije.

Izvor: B92

Subota, 15.08.2009.

16:52

Default images

Građani Srbije benzin na domaćim pumpama kupuju po evropskim cenama, ali za to ne dobijaju i kvalitet po evropskim standardima. Iako tvrde da su tečni naftni derivati jedan od najkontrolisanijih proizvoda u Srbiji, u Ministarstvu trgovine ipak priznaju da permanentna kontrola goriva u Srbiji ne postoji.

Situacija da vam auto stane iako ste tek sipali gorivo na pumpi nije retka. U tom slučaju, vaša adresa, umesto one na koju ste krenuli, jeste najbliži auto-servis.

Ako imate sreće, automobil ćete dovesti do auto-mehaničara, u suprotnom treba vam dodatni prevoz i naravno dosta novca.

“Ako crkne pumpa koja košta 550 evra plus rad i jedna dizna koja košta 250 evra plus rad, dolazimo do neke cifre od kojih se vrti u glavi normalnom čoveku. Recimo, za kombi jedna dizna košta i po 800 evra, znači oko 80 000 jedna dizna košta”, objašnjva auto-mehaničar Vladimir Zečević.

“Generalno, ako je dobro gorivo tih kvarova nema, ali ako ima vode, ako ima nekih aditiva koje dodaju što ne bi smeli, i što oni mućkaju da bi imali euro-dizel, a prodaju D-2, tako da dolazi do tih kvarova koji su jako skupi”, upozorava on.

Iskustva vozača u Srbiji sa domaćim benzinom su različita. Neki su zbog lošijeg kvaliteta benzina česti posetioci auto-servisa.

“Pretpostavljam da može i bolje, ali ja nisam imao nekih problema, relativno sam zadovoljan... Čuo sam da mnogi imaju problema, žale se, ja lično nisam imao, ali uvek može bolje”, kaže jedan Beograđanin.

“Recimo, često idem za Sloveniju, gore je gorivo ekstra dobro, u odnosu i na Hrvatsku. I Hrvatska ima lošije nego Slovenija. Italija ima još bolje i tako. Što se ide dublje sve bolje... Manja je potrošnja, bolje vuče, bolje se ponaša auto, tiše radi motor, sve bolje”, iskustvo je jednog vozača iz Srbije.

Prave kontrole kvaliteta naftnih derivata u Srbiji nema. Tržišna inspekcija za sada kontroliše samo izveštaje o ispitivanju, dok se gorivo na pumpama kontroliše samo po prijavi građana.

Iako u Ministarstvu trgovine tvrde da su tečni naftni derivati, posle cementa, najkontrolisaniji proizvod u Srbiji, iskustva mnogih govore da to i nije baš tako.

Na priliku da na domaćim pumpama u svoj automobil natoče benzin od 100 oktana, građani Srbije moraće da sačekaju još godinu i po dana, kada će biti ukinut monopol NIS-a na prodaju naftnih derivata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: