SAD: Briga zbog obećanja Putina

Stejt department je zabrinut zbog obećanja ruskog premijera Vladimira Putina vlastima u Abhaziji da će im dati oko 500 miliona dolara pomoći za vojne potrebe.

Izvor: Beta

Petak, 14.08.2009.

08:13

Default images

"Nas očigledno najviše brine pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije", rekao je portparol Stejt departmenta Filip Krouli. Povodom Putinove posete Abhaziji u sredu i obećane pomoći, Krouli je rekao da SAD smatraju da "Rusija i druge zemlje u regionu treba da poštuju međunarodno priznate granice Gruzije".

Rusija je krajem avgusta prošle godine priznala Južnu Osetiju i Abhaziju, koje su proglasile nezavisnost od Gruzije. Tome je prethodio petodnevni rusko-gruzijski rat u kome su gruzijske snage potisnute iz Južne Osetije posle pokušaja da uspostave kontrolu nad tom oblašću.

Gruzijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Putinovom posetom Abhaziji Rusija prekršila međunarodno pravo i svoje obaveze.

Krouli je rekao da se Rusija obavezala sporazumom o prekidu vatre i izrazio nadu da će poštovati svoje obaveze.

Prema sporazumu o prekidu vatre, Rusija treba da smanji broj vojnika i povuče snage na položaje koje su zauzimali pre rata.

Putin je u sredu rekao da će Rusija obezbediti "ekonomsku i političku i, ako je potrebno, i vojnu podršku" Abhaziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: