Optužio "Jat" za diskriminaciju

Pilot "Jat ervejza" Aleksandar Pfajfer tužio je tu kompaniju zbog nacionalne diskriminacije. Nacionalna aviokompanija odbacuje optužbe.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.08.2009.

13:46

Default images

Šef Pfajferovog pravnog tima Vladimir Sekić rekao je da je on podneo Četvrtom opštinskom sudu tužbu protiv "Jata" zbog sistematske diskriminacije i zlostavljanja na radu na nacionalnoj i verskoj osnovi. Pfajfer tužbom potražuje naknadu materijalne i nematerijalne štete, od 20 miliona dinara zbog narušavanja integriteta, kao i psihičkog i fizičkog stanja.

Tužbenim zahtevom od 29. juna ove godine Pfajfer traži od suda da utvrdi da je rukovodstvo "Jat ervejza" prema njemu diskriminatorski postupalo i zlostavljalo ga na radu nizom postupaka zato što je po nacionalnosti Nemac, katoličke veroispovesti, kao i da se naloži prestanak takog ponašanja.

On je naveo da je postupcima rukodovstva sprečeno njegovo napredovanje u službi i stručno usavršavanje, a godinama je nazivan pogrdnim imenom "General Ler" (zadužen za organizovanje bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine).

U tužbi se dodaje da rukovodioci "Jata" nisu dozvolili Pfajferu da postane prvi pilot-kapetan na "boingu 727", 2000. godine, nisu ga 2005. godine uputili po konkursu na obuku za "boing 737", prekinuli su svaki vid normalne komunikacije sa njim, a zatim su ga početkom juna 2009. godine pozivali na službene razgovore koje su odbili da održe.

Sekić je napomenuo da je u poslednjih godinu dana na Pfajferovim letovima bilo šest teških kvarova, izrazivši sumnju da su u pitanju bile slučajnosti.

On objašnjava da je podnošenje tužbe sudu, posle višegodišnjeg zlostavljanja na radu, kod Pfajfera iniciralo besprimerno ponašanje njegovih kolega, tj. pretpostavljenih krajem maja ove godine.

Pfajfer je 2. jula pismenim putem apelovao na generalnog direktora "Jat ervejza" Srđana Radovanovića, da svojim angažovanjem i autoritetom spreči svako dalje diskriminatorsko ponašanje i zlostavljanje na radu Jatovog rukovodstva prema njemu, ali da je, umesto toga, dobio upozorenje pred otkaz, naveo je Sekić.

“Jat“: Nikada nije bilo diskriminacije zaposlenih

Kompanija "Jat ervejz" saopštila je danas da nikada nije vršila diskriminaciju zaposlenih po bilo kom osnovu, podsećjući da je od osnivanja bila "jugoslovenska kompanija", u kojoj su radili pripadnici svih naroda bivše Jugoslavije i nacionalnih manjina.

"Jat ervejz" je naveo da nikada u svojoj, više od osamdeset godina dugoj, istoriji nije vršio, niti vrši, diskriminaciju zaposlenih po bilo kom osnovu, a samim tim ni po nacionalnom ni verskom.

"Jedini kriterijum za profesionalno napredovanje i usavršavanje letačkog osoblja ’Jat ervejza’ jeste stručnost u radu, odnosno ispunjavanje visokih međunarodno propisanih standarda za obavljanje poslova u vazdušnom saobraćaju", istaknuto je u saopštenju.

Pritom je navedeno da je sigurnost i bezbednost putnika, posada i letenja prioritet srpske nacionalne aviokompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: