Mamograf: 1.200 pregleda u Kraljevu

Interesovanje pacijentkinja za mamografski pregled dojki na digitalnom pokretnom mamografu u Kraljevu nadmašilo sva očekivanja – pregledano 1.200 žena.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2009.

17:10

Default images

Pokretni digitalni mamograf, donacija Fondacije B92, već mesec dana radi u kraljevačkom zdravstvenom centru “Studenica”. Interesovanje pacijentkinja za mamografski pregled dojki nadmašilo je sva očekivanja, pa je pregledano oko 75 odsto žena kojima je posle kliničkog pregleda sugerisano da obave i pregled mamografom, tvrdi direktor “Studenice” Dragan Arsić.

Većina žena na snimanje dolazi posle kliničkog pregleda, ali je sve više onih koje žele samoinicijativno i radi preventive da urade mamografiju.

Treba istaći da su zdravstveni radnici u Kraljevu na klinički pregled pozvali oko pet hiljada žena, a već u prvih mesec dana pozivu se odazvalo njih 3.600. Na ovako veliko interesovanje, kažu, znatno je uticala i medijska kampanja. U Kraljevu je do danas digitalnim mamografom pregledano oko 1.200 žena. Opisano je 250 mamografskih nalaza, a tokom narednih deset dana, biće opisano i preostalih 1.000.

Lekari naglašavaju da žene treba da se izbore sa strahom zbog eventualne mogućnosti da će pri pregledu biti otkrivena bolest i da obavezno dođu na mamografiju.

“Kod ovih 250 opisanih nalaza, 50 pacijentkinja ima nekakav nalaz koji zahteva ili praćenje, ili hiruršku, tj. tretman neki medicinski. To je procenat od 25 odsto na 250 pregledanih žena. Od toga dve žene su već operisane, to su bili potvrđeni maligni tumori. Tokom iduće nedelje će biti operisana još jedna žena”, prof.dr Zoran Rakočević, predsednik Radne grupe za rano otkrivanje i skrining raka dojke

Kod devet pregledanih žena predviđena je biopsija, a njih 25 će biti kontrolisano svakih 6 meseci zbog otkrivenih sumnjivih promena. Pokretni digitalni mamograf će se u Kraljevu zadržati do 1. septembra.

“Zatim ide u Vrnjačku banju, gde je već 500 žena klinički pregledano i predviđeno za mamografski pregled. Zatim je predviđeno da se pregledaju štićenice zatvora u Požarevcu koje imaju relativno slabiju zdravstvenu zaštitu”, kaže Rakočević.

Posle Požarevca pokretni digitalni mamograf odlazi u Valjevo, gde su već u toku pripreme kako bi se njegov boravak što uspešnije iskoristio i pregledalo što više žena iz valjevskog kraja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: