Jelašić: Sredstva MMF-a za rezerve

Srbija će krajem avgusta moći da povuče od MMF-a još 500 miliona dolara za potrebe deviznih rezervi centralne banke, kaže guverner Radovan Jelašić.

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2009.

17:14

Default images

Ta sredstva nisu iz ugovorenog stend-baj aranžmana s MMF-om od oko 2,9 milijardi evra, od kojih je Srbija već povukla prvu tranšu od oko 800 miliona evra.

Jelašić je, u izjavi za EM portal, rekao da će nova sredstva od MMF-a biti dostupna na osnovu novih alokacija specijalnih prava vučenja i objasnio da je reč o dodatnoj likvidnosti koju će MMF kreirati radi finansijske podrške svojim članicama u uslovima svetske finansijske krize, bez obzira na to da li imaju ili nemaju finansijski aranžman s tom finansijskom institucijom .

Zbog te dodatne pogodnosti, NBS neće morati, čak i da joj zatreba novac za devizne rezerve, da povuče svih 2,9 milijardi evra, koliko joj aktuelni aranžman s MMF-om omogućava.

Time se otvara prostor za Vladu Srbije da tokom predstojećih pregovora izdejstvuje da jedan deo dogovorene finansijske podrške MMF-a bude iskorišćen za pokrivanje budžetskog deficita.

"Drugi razlog zašto država neće morati da povuče ceo kredit od MMF-a je to što će tekući platni deficit u ovoj godini biti daleko niži, najverovatnije jednocifren, dok je u 2008. godini bio blizu 18 odsto BDP-a", istakao je Jelašić.

Guverner je nagovestio da postoji zakonska mogućnost da NBS odobri kredit državi, ali Memorandum o razumevanju, koji je Vlada Srbije potpisala s MMF-om strogo zabranjuje da centralna banka kreditira državu.

"Međutim, čak i kad bi Memorandum dozvolio tu opciju, to u postojećim uslovima ne bi bilo potrebno, jer država zaduživanjem na domaćem tržištu kapitala, kao i u inostranstvu, zasad, može da pokrije budžetski deficit", rekao je Jelašić.

On je najavio da će novim zakonom o NBS biti zabranjeno da centralna banka kreditira državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: