Veći deficit kao kratkoročna mera

Odobravanje većeg budžetskog deficita od MMF-a, kome se nada Vlada, samo je kratkoročna mera koja omogućava preživljavanje do kraja godine, piše "Blic".

Izvor: FoNet, Blic

Sreda, 12.08.2009.

08:40

Default images

Vlada Srbije sprema se da zatraži veći budžetski deficit od MMF-a, ali je svesna da će morati da ponudi nešto zauzvrat. Za sada je to otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, koje nailazi na otpor stranaka, jer niko ne želi da izgubi glasače.

Za "Blic" je u Vladi Srbije potvrđeno da su sva nadležna ministarstva dobila nalog od premijera Mirka Cvetkovića da pripreme predloge za platformu za pregovore sa MMF i za prateći paket mera.

Najinteresantniji sektori za kresanje troškova su državna uprava, prosveta, zdravstvo, kultura i sport. Ali čak i u prosveti, gde ministar priznaje da ima viška zaposlenih, ne sme da se spomene reč otpuštanje, jer je u igri veliki politički ulog.

Niko ne želi da otpušta u svom sektoru jer to smanjuje broj glasača - kaže dobro upućeni sagovornik "Blica" iz Vlade Srbije.

Drugi izvor iz Nemanjine 11 objašnjava da Vlada pokušava da pronađe rešenje kako da se redovni izdaci „upodobe” trajno smanjenim javnim prihodima.

To podrazumeva ozbiljnu racionalizaciju, od prosvete, preko zdravstva do javnih preduzeća i državne uprave.

Povećanje PDV bi kratkoročno rešilo problem, ali Srbija bi bila sve manje konkurentna, upozorava sagovornik "Blica".

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, kaže da u ovom sektoru nema viška zaposlenih, što pokazuju analize stranih konsultanata. On navodi da je od 2006. godine iz zdravstva otišlo oko 15.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: