Majorka: ETA bombama plaši turiste

U centru španskog letovališta Palma de Majorka juče eksplodirale tri male bombe baskijske terorističke organizacije ETA, a u eksplozijama nije bilo povređenih.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 10.08.2009.

00:09

Default images

Jedna bomba je eksplodirala u restoranu, dok je druga eksplodirala u podzemnom prolazu na centralnom trgu letovališta na ostrvu Majorka. Treća eksplozija se dogodila na centralnom trgu u Palmi, ali je, prema rečima portparola španske vlade na ostrvu, reč o manjoj napravi, slabijoj od prethodne dve, preneo je Rojters.

Ranije juče ETA je preuzela odgovornost za četiri bombaška napada ovog leta u kojima su poginula tri čoveka, uključujući dva policajca ubijena 30. juna na Majorki.

ETA je na Majorki prošle nedelje ubila dva policajca u nastojanju da izazove strah među turistima usred sezone, ocenjuje agencija AP.

Španska televizija TVE javila je juče da je bomba koja je eksplodirala u restoranu bila sakrivena u ženskom toaletu.

Restoran je evakuisan posle dva telefonska poziva taksi kompaniji u Baskiji, preneo je dnevnik "Pais". Čovek koji je pozvao rekao je da zove u ime organizacije ETA i upozorio na bombe.

Majorka je jedna od najznačajnijih evropskih turističkih destinacija. Prošle godine 22 miliona ljudi je prošlo kroz aerodrom u Majorki.

ETA je u prošlosti često napadala španska turistička mesta malim bombama usred sezone u nastojanju da primora vladu na pregovore.

U akcijama organizacije ETA, koja se zalaže za nezavisnost Baskije, od 1968. godine poginulo je više od 825 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: