Manji promet između Srbije i Rusije

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije u prvoj polovini 2009. duplo je manja nego u istom periodu lane i iznosila je 1,1 milijardi dolara.

Izvor: Beta

Nedelja, 09.08.2009.

12:38

Default images

Kako se navodi u podacima Privredne komore Srbije, u trgovini sa Rusijom zabeležen je deficit od 831,6 miliona dolara, a razlog smanjenja robne razmene je globalna ekonomska kriza.

Izvoz iz Srbije beleži pad od oko 48 odsto u odnosu na prvih šest meseci prošle godine iznosi 147,7 miliona dolara. Uvoz takođe beleži smanjenje u iznosu od oko 49 odsto i iznosi 979,3 miliona dolara.

Pad uvoza izazvan je i gasnom krizom januara ove godine kao i smanjenom isporukom nafte i uglja u proteklom periodu ove godine.

Na pad izvoza uticalo je smanjenje isporuka voća i povrća, koje je šest puta smanjeno, kao i neisporučeno smrznuto voće i povrće.

Rusija je osmi partner Srbije kod izvoza sa učešćem od 3,91 odsto, a prvi u uvozu sa učešćem od 13,24 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: