"Više oblika trgovine ljudima"

U Srbiji je, za razliku od drugih zemalja, prisutna većina oblika trgovine ljudima, upozorava koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Mitar Đurašković.

Izvor: B92

Subota, 08.08.2009.

15:11

Default images

On kaže da je u drugim zemljama prisutna samo seksualna eksploatacija, dok u Srbiji ima i radne eksploatacije, prinude na vršenje krivičnih dela, trgovine decom radi prosjačenja, prinudnog rada i rada u kući, iskorišćavanja dece u pornografske svrhe, a među poslednjima je trgovina decom radi vršenja krivičnih dela.

Jedini obik koji nije registrovan je trgovina organima, mada je on prepoznat na Kosovu tokom 1999. godine, rekao je Đurašković i podsetio na slučaj "žute kuće" u kojoj su, prema pisanju bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, kidnapovanima sa Kosova vađeni organi namenjeni prodaji na evropskom tržištu.

Đurašković navodi i da su u Srbiji razbijene sve grupe koje su se organizovano bavile trgovinom ljudima i dodaje da u zemlji nema mesta koja su tabu tema po tom pitanju, kao što je nekada bio Novi Pazar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: