"SAD zadovoljne stanjem u Srbiji"

Otpravnica poslova američke ambasade u Beogradu Dženifer Braš izjavila da su SAD zadovoljne sadašnjom političkom i bezbednosnom situacijom u Srbiji.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 08.08.2009.

01:42

Default images

"Vaša zemlja se kreće u pozitivnom pravcu, u to nema nikakve sumnje. Većina građana Srbije je izborom proevropske vlade jasno stavila do znanja šta očekuje - ulazak u EU, viznu liberalizaciju, integracije u evropske i zapadne institucije. I vaša vlada vodi zemlju tim putem", rekla je ona u intervjuu "Novostima".

Brašova je rekla da je još rano da se daju bilo kakva obećanja ili prognoze u vezi sa zvaničnom posetom američkog predsednika Baraka Obame Beogradu.

"Sigurno je da bi njegov dolazak bio simbol nade i znak za građane Srbije da su promene, prevazilaženje prepreka iz prošlosti moguće", kazala je ona.

Brašova smatra da se Vlada Srbije ponaša odgovorno kada je reč o krizi, na vreme je postignut sporazum sa MMF-om.

"U narednom periodu voleli bismo da vidimo i sprovođenje ekonomskih reformi i pokretanje prave bitke protiv korupcije, kako bi Srbija, kada se završi ekonomska kriza, postala magnet za američke i zapadne investicije", rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje šta je konkretno plan Vašingtona za novi početak srpsko-američkih odnosa, ona je istakla da je taj plan veoma jednostavan i ima tri tačke: prosperitetna, demokratska i stabilna Srbija, integrisana u evropske i međunarodne ekonomske institucije, koja poštuje vladavinu prava i ljudska prava, multietnička Srbija koja je u miru sa sobom i svojim susedima.

"Uradićemo sve što možemo da vam pomognemo na tom putu. Blisko sarađujemo sa srpskim ekonomskim institucijama na unapređenju investicione klime u Srbiji", obećala je ona.

"Imamo i veliki program pomoći, u iznosu od 50 miliona dolara godišnje. Sve više se fokusiramo na specifične teme: decentralizacija, nezavisno pravosuđe, programi pomoći lokalnim samoupravama...", dodala je Brašova.

Ona je kazala da Euleks ima težak posao na Kosovu i SAD misle da ga radi dobro. "Takođe smo zadovoljni što je Srbija pristala na saradnju sa Euleksom, ali ona može biti još bolja i voleli bismo da to uskoro vidimo na delu", dodala je Brašova.

"Očekujemo da Srbija locira i uhapsi Ratka Mladića i Gorana Hadžića i uradićemo sve što možemo da vam pomognemo u tim naporima", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: