"Srbijagas kupuje Gaspromet iz RS"

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio da će "Srbijagas" uskoro preuzeti preduzeće "Gaspromet" sa Pala.

Izvor: B92

Subota, 08.08.2009.

01:38

Default images

Strategija "Srbijagasa" je da tamo gde ima velika nenaplaćena potraživanja, kao u slučaju pančevačke "Azotare", paraćinske Fabrike stakla, kikindskog Metalurško-sirćetnog kompleksa postane većinski vlasnik i pokaže da je moguće partnerstvo vlade, javnih preduzeća i privatnog kapitala, izjavio Bajatović "Politici".

Bajatović je ponovio da domaćinstva priključena na gas, toplane i industrija koja troši ovaj energent ne bi trebalo da brinu da predstojeće grejne sezone neće imati dovoljno gasa, čak i u slučaju nove gasne krize.

On je podsetio da je juče s predstavnicima "Gasproma" u Beču dogovoreno da ruski partner obezbedi skladištenje 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj koje bi se koristile u slučaju potrebe za potrošače u Srbiji.

"U naredne dve-tri nedelje biće razmotrene opcije potpisivanja, ali mi smatramo da smo se u Beču dogovorili sve oko toga", kazao je Bajatović.

On je rekao da će podzemno skladište gasa Banatski Dvor biti završeno u novembru u tehničkom smislu, a pun kapacitet će biti postignut do 2012. godine, jer je zbog tehničkih karakteristika nemoguće to učiniti pre.

"Ono što nama sada bitno jeste da - ukoliko bude nove gasne krize zbog odnosa Rusije i Ukrajine - 'Srbijagas' može da obezbedi na duži vremenski rok sigurno grejanje, odnosno da bezbolno prebrodi eventualne gasne probleme".

Radovi na gradnji skladišta Banatski Dvor idu po planu i dnevno se utiskuje milion kubika gasa. Kako bi se ove količine povećale na tri miliona kubika gasa dnevno, što bi obezbedilo dovoljno ovog energenta za slučaj nove gasne krize, potrebno je da se što pre osnuje zajednička srpsko-ruska firma za gradnju Banatskog Dvora, a to trenutno usporava donošenje novog zakona o planiranju.

"Srbijagas" će u ponedeljak na sastanku u vladi pokušati da ubrza celu proceduru rešavanja pitanja statusa imovine koju unosi u zajedničku kompaniju i to u skladu sa novim zakonom o planiranju i izgradnji. U suprotnom, 'Srbijagas' ne može da definiše status imovine koju unosi u zajedničku kompaniju, rekao je Bajatović.

On je dodao da se, u skladu s najavljenom gradnjom gasovoda "Južni tok" ozbiljno razmišlja i pregovara s ruskim partnerom o izgradnji još nekog skladišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: