Kakva će biti sindikalna jesen

Najavu sastanka Radne grupe za rešavanje problema izazvanih svetskom ekonomskom krizom, sindikalisti ocenjuju "praznom pričom vlasti".

Izvor: B92

Subota, 08.08.2009.

01:10

Default images

Kako je najavio ministar rada Rasim Ljajić, na sastanku će se razmatrati vladin paket mera za sprečavanje radikalizacije štrajkova, koji bi trebalo da bude usvojen krajem avgusta. Sindikalci međutim najave iz Vlade primaju vrlo obazrivo. U granskom sindikatu Nezavisnost vladinu Radnu grupu za pomoć najugroženijima, vide kao još jednu od praznih priča vlasti.

Jedna od najavljenih vladinih mera koja bi mogla da spreči povode za štrajk velikog broja radnika je usvajanje Zakona o povezivanju radnog staža. Kako navodi ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljaljić, paketom je predviđeno da se sa predstavnicima najugroženijih privrednih grana u zemlji - građevinarstvu, metalskoj, hemijskoj i tekstilnoj industriji, razgovara posebno.

Pri tom, dodaje Ljaljić, neće biti zanemareni ni problemi u drugim sektorima privrede. On je naglasio da su već vođeni razgovori sa predstavnicima tekstilne industrije o primeni posebnih mera za tu privrednu granu koja zapošljava oko 60.000 ljudi.

Kao uzrok očajnog materijalnog stanja radnika, osim ekonomske krize, sindikati ističu potpuno neuređeno stanje u privredi i propale privatizacije od kojih su neke izvedene pre više od 10 godina. Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanak je uveren da se, u pokušaju da poboljša položaj radnika u Srbiji, vlada bavi marginalnim problemima.

Inače, Radnu grupu za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize, Vlada Srbije je formirala, pošto se krajem jula suočila sa 30 štrajkova. Radnici su štrajkovali u skoro svim većim gradovima Srbije. Podsetimo da su sindikalni lideri, zbog nezadovoljstva radnika, više puta najavljivali vrelu sindikalnu jesen u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: