Visoki predstavnik UN za prava žena

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun razmatra imenovanje visokog predstavnika UN za borbu protiv seksualnog nasilja.

Izvor: B92

Subota, 08.08.2009.

00:59

Default images

"Uprkos napretku koji je učinjen u prethodnih 20 godina, seksualna agresija usmerena na civile nastavlja se u velikim razmerama i sistematično", izjavio je Ban u Savetu bezbednosti UN, u debati na temu "Žene, mir i bezbednost".

Ban je naveo slučajeve seksualnog nasilja u sukobima u Čadu, Demokratskoj Republici Kongo i Sudanu, gde učesnici u borbama često siluju žene.

U izveštaju UN navodi se da je 3.500 žena silovano od početka godine na istoku i severoistoku Konga, gde se vode borbe između naoružanih grupa i često je nasilje nad civilima.

Ban je kazao da vodi razgovore o "imenovanju visokog predstavnika zaduženog za borbu protiv seksualnog nasilja".

On je zatražio od Generalne skupštine da formira "instituciju zaduženu za promovisanje jednakosti polova i prava žena".

Američka ambasadorka u UN Suzan Rajs izjavila je da "UN, zemlje članice i pregovarači treba da uključe borbu protiv seksualnog nasilja u sve mirovne procese".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: