Čiplić: Slovačka manjina vitalna

Slovačka zajednica je vitalna nacionalna manjina, koja doprinosi razvoju Vojvodine i Srbije, kaže ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.08.2009.

00:57

Default images

Otvarajući 48. slovačke narodne svečanosti, manifestaciju koja je nedavno proglašena nacionalnim praznikom te zajednice u Srbiji, Čiplić je naglasio da su Slovaci, stvarajući i razvijajući svoj idenditet tokom istorije, razvijali i Srbiju.

Marljivo radeći i živeći svoj život, Slovaci su posebno doprineli da Srbija danas bude lider u zaštiti i unapređenju manjinskih prava na prostoru jugoistočne Evrope, rekao je Čiplić.

Srbija je zato posebno ponosna na svoje građane slovačke nacionalnosti, kao što su, verujem, i Slovaci sa ovih naših panonskih prostora ponosni na svoju domovinu Srbiju", istakao je Čiplić.

Pozdravljajući mnogobrojne goste u Domu kulture u Bačkom Petrovcu, Čiplić je naglasio da je slovačka zajednica u Srbiji pouzdan, čvrst i stabilan temelj prijateljskih, političkih i ekonomskih veza između Srbije i Slovačke.

Potpredsednik Vlade Slovačke Dušan Čaplovič, koji je drugu godinu zaredom gost ove manifestacije, preneo je pozdrave premijera te zemlje Roberta Fica, zaželevši napredak slovačkom i srpskom narodu u Srbiji.

Izražavajući radost što slovačka zajednica u Srbiji pokazuje vitalnost i zajedništvo, Čaplovič je sa zadovoljstvom konstatovao da Slovaci kao i druge nacionalne manjine imaju svoje predstavnike u najvišim državnim organima, što, kako je rekao, ne bi bilo moguće bez pozitivne politike države Srbije prema nacionalnim manjinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: