Bez novog Vladinog revizora za NIS

NIS podržava odluku Vlade da ne angažuje novog revizora, već preporučuje NIS-u da to uradi o svom trošku, jer je država jedan od akcionara u kompaniji.

Izvor: FoNet

Subota, 08.08.2009.

00:53

Default images

Menadžment NIS-a je spreman da podrži odluku, jer je najvažnije da se utvrdi istina za koju su zainteresovani svi akcionari. Vlada Srbije je na telefonskoj sednici prihvatila informaciju o neuspelom postupku za izbor nezavisnog revizora za NIS i preporučila toj kompaniji da o svom trošku zaključi ugovor sa kompanijom "Ernst end Jang" o nezavisnoj reviziji.

Revizor bi trebalo da utvrdi da li je NIS u prošloj godini poslovao sa dobitkom od 2,3 milijarde, kako je tvrdilo ranije rukovodstvo kompanije, ili sa gubicima od oko osam milijardi dinara, kako je pokazao izveštaj revizora KPMG, koga je angažovao ruski "Gasprom", novi većinski vlasnik NIS-a.

Revizor bi taj posao trebalo da završi do 30. septembra, kada, prema Zakonu o privrednim društvima, ističe rok za podnošenje finansijskog bilansa za prošlu godinu.

Kompanija KPMG uradila je izveštaj o završnom računu NIS za 2008. godinu, koji je pokazao da je ta kompanija poslovala sa gubitkom od osam milijardi dinara.

Tim računom Vlada nije bila zadovoljna, pa je najavila izbor novog revizora jer je ranije objavila da je NIS prošlu godinu završio sa dobitkom od 2,3 milijarde dinara.

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je 28. maja da će država, kao manjinski partner u NIS, u kojem većinsko vlasništvo ima ruski Gaspromnjeft, angažovati novog revizora.

Superrevizor, koga angažuje i plaća Vlada Srbije, trebalo je da bude imenovan do sredine jula, kako bi do 30. septembra, kada po Zakonu o privrednim društvima ističe poslednji rok za usvajanje konsolidovanog finansijskog bilansa za 2008. godinu, završio svoj deo posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: