Velika kriza u građevinarstvu

Danas je Dan građevinskih radnika, ali u toj nekada veoma profitabilnoj privrednoj grani Srbije je stanje veoma teško zbog svetske ekonomske krize.

Izvor: B92

Petak, 07.08.2009.

01:40

Default images

Sekretar granskog sindikata Nezavisnost za građevinarstvo Bratislav Cenić objašnjava za B92 građevinari Srbije obeležavaju svoj praznik u veoma pesimističnom raspoloženju.

"Ovu granu danas karakteriše velika nezaposlenost, dosta sumnjivih raskida kupoprodajnih ugovora, rad na crno koji je premašio 35 odsto broja zaposlenih. Očekujemo da će do kraja godine oko 10.000 radnika ostati bez posla u građevinarstvu. Država je malo izdvojila investicija u izgradnju", rekao je Cenić.

Pomaka ipak ima kada je reč o bezbednosti radnika. Bratislav Cenić naglašava da su tome u poslednjih pet godina doprineli stalni pritisci sindikata, Unije poslodavaca i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.

Rešenje za izlazak iz krize moglo bi da bude povratak na tržište Iraka, što je pre nekoliko dana najavio ministar odbrane Dragan Šutanovac. U ne tako davnoj prošlosti, građevinari iz Srbije su se dokazali u izgradnji te zemlje. U periodu od 1975. do 1990. godine firme iz bivše Jugoslavije, a najviše iz Srbije, izgradile u Iraku niz objekata, vrednih više od 12 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: