SAD spremne da izruče Egnera

SAD su spremne da Srbiji izruče svog državljanina Petera Egnera, osumnjičenog za zločine u Beogradu tokom II svetskog rata, kažu u Tužilaštvu za ratne zločine.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2009.

12:56

Default images

"Dobili smo uveravanja da Egner može biti izručen Srbiji, a da prethodno ne mora da mu bude oduzeto američko državljanstvo. Treba samo da pošaljemo zahtev za ekstradiciju", kazao je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

On je naveo da su predstavnici srpskog tužilaštva takva uveravanja dobili pri nedavnoj poseti SAD, tokom koje je bilo reči o saradnji između dve države u oblasti procesuiranja ratnih zločina.

Vekarić je naveo da su pri poseti predstavnici tužilaštva Srbije i američkog odeljenja za otkrivanje ratnih zločina usaglasili tekst Memoranduma o saradnji u toj oblasti, koji će biti potpisan.

Pravosuđe u Srbiji pokrenulo je krajem avgusta prošle godine istragu protiv Egnera, a zahtev za njegovo izručenje Srbija je trebalo da uputi nakon što mu SAD oduzmu državljanstvo.

Egner se sumnjiči da je krajem 1941. godine kao pripadnik nemačke tajne policije Gestapo u Beogradu učestvovao u odvođenju ljudi u koncentracione logore s namerom da se uništi nacionalna grupa Jevreja. To je za rezultat imalo smrt 150.000 ljudi.

On je osumnjičen i da je od kraja 1941. do sredine 1942. godine kao stražar obezbeđivao odvođenje više grupa Jevreja u logor Staro sajmište.

Zbog zločina u Drugom svetskom ratu srpsko pravosuđe otvorilo je istrage protiv Šandora Kepiroa, koji živi u Mađarskoj, i Milivoja Ašnera, državljanina Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: