Jak zemljotres na Novom Zelandu

Zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale pogodio je danas južnu obalu Novog Zelanda.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.08.2009.

13:36

Default images

Epicenatar potresa bio je 186 km severozapadno od grada Inverkargila, na dubini od desetak kilometara, saopštio je Geološki institut SAD. Za sada nema izveštaja o eventualnoj materijalnoj šteti, niti je izdato upozorenje zbog cunamija. Novozelandska seizmološka stanica je objavila da je jačina potresa 5,9 stepeni Rihtera, što je ispod vrednosti određene za izdavanje uzbune protiv cunamija.

Iz australijskog geološkog instituta rečeno je da je zemljotres jačine 6,2 stepena zabeležen u istoj oblasti gde je 15. jula registrovan potres jačine 7,9 stepeni i da je u pitanju u osnovi propratni fenomen tog snažnog zemljotresa.

Novi Zeland se nalazi na Vatrenom prstenu koji obuhvata čitav niz podmorskih vulkana i pukotina koji se kao luk proteže Pacifičkim basenom. To je zona poznata po čestim zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: