Ahmadinedžad položio zakletvu

Mahmud Ahmadinedžad položio je u parlamentu zakletvu kao novi predsednik Irana, dok su se stotine pristalica opozicije okupile ispred skupštine u znak protesta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.08.2009.

08:53

Default images

"Ja, kao predsednik Islamske Republike Iran, zaklinjem se pred svetim Kuranom i iranskom nacijom i Bogom da ću čuvati zvaničnu veru, Islamsku Republiku i ustav", rekao je Ahmadinedžad na ceremoniji.

Pozivajući se na izjave očevidaca kod iranskog parlamenta, britanska agencija javila je da je jedna demonstrantkinja privedena jer je uzvikivala parole podrške Mirhoseinu Musaviju - poraženom Ahmadinedžadovom protivkandidatu koji ne priznaje rezultate izbora održanih 12. juna.

U govoru koji je održao posle polaganja zakletve Ahmadinedžad, kome je ovo drugi predsednički mandat, podsetio je da su lideri nekih od zapadnih zemalja odlučili da priznaju novu iransku vladu, ali ne i da joj čestitaju i istakao da niko u Iranu i ne očekuje njihove poruke sa čestitkama.

Lideri SAD, Francuske, Velike Britanije, Italije i Nemačke juče su izjavili da neće uputi Ahmadinedžadu čestitke zato što je ponovo izabran za predsednika Irana.

Bela kuća je, međutim, potvrdila da priznaje Ahmadinedžada kao novog iranskog predsednika.

Iranska vlada tvrdi da su predsednički izbori bili pošteni i transparentni i optužuje zapadne zemlje, naročito Veliku Britaniju i SAD, da su umešane u postizborne proteste u kojima je najmanje 20 ljudi ubijeno a oko 2.000 uhapšeno.

Musavi: Opozicija će nastaviti otpor

Šef iranske opozicije Mir Husein Musavi izjavio je u Teheranu da hapšenje demonstranata neće sprečiti nastavak aktivnosti opozicije i proteste protiv ponovnog izbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsednika.

"Video sam, tokom i posle izbora, rađanje jakog nacionalnog osećanja koje okuplja razne grupacije u društvu", rekao je Musavi nekoliko sati posle polaganja zakletve Ahmadinedžada.

"Neki su pomislili da će hapšenjem demonstranata, pitanje protesta biti rešeno. Taj pokret se nastavlja u zemlji koja je pokazala da hapšenja nemaju efekte", dodao je šef opozicije.

Musavi i reformator Mehdi Karubi bili su kandidati na nedavno održanim predsedničkim izborima, 12. juna. Obojica smatraju da su izborni rezultati falsifikovani i traže poništavanje izbora.

Posle najave o pobedi Ahmadinedžada, u Iranu je održano nekoliko velikih demonstrancija, što je zemlju uvelu u veliku političku krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: