Euleks: U toku istraga o Žutoj kući

Portparol Euleksa Kristof Lamfalusi kaže da je istraga o navodnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i severu Albanije u toku i da se još traga za dokazima.

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2009.

01:43

Default images

Lamfalusi nije mogao da kaže kada će istraga biti završena, podsetivši da je počela u aprilu ove godine. “Kada je istraga otvorena, uvek je teško reći kada će se završiti, jer je to pitanje kontinuiranog rada i možete naći nove dokaze", rekao je portparol Euleksa.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenulo je u martu prošle godine istragu o trgovini organima Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i severu Albanije na osnovu navoda iz knjige bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte "Lov".

Prema navodima knjige, oteti Srbi su odvođeni u takozvanu "žutu kuću" u mestu Burelj na severu Albanije, gde su im vađeni organi.

Do sada je identifikovano više od 10 žrtava, kao i izvršilaca - pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova.

Prethodno je istragu o tome vodio UNMIK.

Petočlana delegacija Saveta Evrope sa specijalnim izvestiocem, zaduženim za istraživanje navoda o trgovini organima, Dikom Martijem na čelu, juče je završila dvodnevnu posetu Beograd.

Ministarka pravde Snežana Malović je specijalnog izvestioca obavestila da je tokom 2008. godine pribavljen veliki broj dokaza, kao što su izjave svedoka, foto-dokumentacija, izveštaj UNMIK-a koji, kako je navela, govore u prilog sumnji da je postojala trgovina ljudskim organima.

Predstavnici pravosuđa Srbije i nadležni za pitanja nestalih pozitivno su ocenili posetu izvestioca Saveta Evrope na temu "Nehumano ponašanje sa ljudima i navodno krijumčarenje ljudskim organima na Kosovu", navodeći da su uvereni da će ona doprineti objektivnosti Martijevog izveštaja i utvđivanju istine o trgovini ljudskim organima.

HRV: 400 osoba prebačeno u Albaniju

Vanda Trosinska, predstavnica Hjuman rajts voča, organizacije koja se bavi slučajem navodne trgovine organima na Kosovu i Albaniji, izjavila je da informacije kojima raspolaže HRV ukazuju da je "najmanje 400 osoba prebačeno sa Kosova u Albaniju i da im se tu gubi svaki trag".

"Mi tražimo i od vlasti na Kosovu i u Albaniji, kao i od najvažnijih međunarodnih institucija da pomognu da se utvrdi sudbina ovih ljudi i da se otkrije šta im se dogodilo", rekla je Trosinska za BBC, ocenivši da je ovaj slučaj posebno bitan zato što je do navodne trgovine organima došlo posle uspostavljanja međunarodnog prisustva na Kosovu.

Ona je dodala da postoji dovoljno materijala koji daje osnova za pokretanje istrage, naglasivši da se tim pitanjem na Kosovu trenutno bave i Savet Evrope i Euleks.

"Ovim slučajem se u prošlosti bavila i misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i oni su sačinili nekoliko izveštaja u kojima se ukazuje na moguće tragove koje bi trebalo dodatno istražiti. Postoje i dokumenta koja treba podrobno analizirati, zato se i nadamo da će sada, kada je Euleks odlučio da se posveti ovom slučaju, sve biti valjano istraženo", zaključila je Trosinska.

Kosovska vlada: Propaganda Beograda

Vlada Kosova je ubeđena da će istraga koju vode istražioci Saveta Evrope pokazati da nije bilo zločina, izjavio je portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići.

Portparol kosovske vlade je za prištinski "Ekspres" rekao da će istraga pokazati da je borba OVK bila "čista" i da tokom rata na Kosovu nije bilo trgovine ljudskim organima.

Prema njegovim rečima, institucije Kosova podržavaju istragu koju predvodi Dik Marti jer su ubeđene da će se pokazati da nije bilo zločina o kojima u svojoj knjizi "Lov" piše bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Krasnići je naveo da je u tom slučaju "na delu proganda zvaničnog Beograda" koja je usmerena protiv nezavisnosti Kosova, što je, prema njegovim rečima, nastavak politike Slobodana Miloševića.

Dnevnik navodi da je policija Kosova u junu uhapsila trojicu Srba koje je osumnjičila da su vrbovali ljude koji bi lažno svedočili da je OVK organizovao trgovinu organima kosovskih Srba i drugih nealbanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: