Pretnje Aleksandru Martonu

Predsednik skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton dobio je pretnju smrću, koja je upućena i njegovom troipogodišnjem sinu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 05.08.2009.

01:39

Default images

Marton za B92 kaže da mu je pretnja izrečena verbalno, na ulici, i da je reč o dvojici mladića. Marton, koji je i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, o svemu je obavestio policiju, koja je od njega uzela izjavu.

"Prva reč koju sam razumeo je ‘Ustašo’. Drugu rečenicu sam već dobro razumeo - ‘Ustašo, ti i tvoj sin ste gotovi'. Nisam bio sa sinom, ali to me brine, jer je to meni neko nepoznat, ali je očigledno da sam ja njemu poznat", priča Marton.

"Ovo je zaista informacija koja izaziva nemir. Činjenica je da se može postaviti pitanje kakvo je stanje bezbednosti kod nas”, kaže Marton.

On navodi da je u poslednjih mesec dana izložen žestokom napadu u Zrenjaninu zbog dva svoja poteza, kako navodi, atipična za Srbiju XXI veka.

Marton kaže da su mu određeni krugovi u gradu zamerili to što je, kao predsednik zrenjaninske skupštine, primio grupu hrvatskih logoraša i kritikovao izgradnju nove pravoslavne crkve u Zrenjaninu, ne zato što ima nešto protiv crkve, već zato što se troše sredstva u kriznoj godini.

Poziv nadležnima da kazne pretnje

Zamenici zaštitnika građana Trajan Pankarićan i Dragana Radlovački Grozdanov pozvali su danas nadležne da što pre pronađu i kazne odgovorne za upućivanje pretnji smrću predsedniku Skupštine grada Zrenjanina Aleksandru Martonu i njegovom maloletnom sinu.

"Iako i dalje želimo da verujemo da je Zrenjanin miran grad, grad bez mržnje i grad tolerancije, činjenica je da ovo nije prvi slučaj da se nekome na ovako brutalan način preti samo zato što drugačije misli", navodi se u saopštenju zamenika zaštitnika građana Trajana Pankarićana.

U saopštenju zamenika zaštitnika građana piše da je potrebno da država uradi svoj deo posla a celo društvo da počne proces promene društvene svesti koja omogućava tako primitivne izlive govora mržnje.

Pretnje Martonu i njegovom maloletnom detetu najoštrije je osudila i zamenica zaštitnika građana zadužena za prava deteta i ravnopravnost polova Dragana Radlovački Grozdanov ocenjujući to kao "akt najgrubljeg nasilja, netolerancije i čin koji nikoga od nas ne može i ne sme ostaviti ravnodušnim".

"Naročito nas brine činjenica što je pretnja učinjena prema maloletnom detetu predsednika Skupštine grada Zrenjanina, što predstavlja najgrublji oblik kršenja prava deteta zagarantovanih Ustavom Srbije, zakonima i međunarodnim konvencijama koje je naša država usvojila", ukazala je Dragana Radlovački Grozdanov.

Budući da su, kako je navela, deca i zaštita ljudskih prava primarni cilj društva, zamenica zaštitnika građana pozvala je sve organe Zrenjanina i ostale nadležne organe da što hitnije pronađu i osude učinioce takvih brutalnih radnji.

Partija veterana: Odgovornost Martona

Partija veterana Srbije saopštila je da je nezadovoljna zbog toga što je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton primio predstavnike hrvatskog udruženja pravnika "Vukovar 1991" i podržao njihovu ideju o postavljanju spomen-obeležja u selima Stajićevo i Begejci, gde su boravili kao ratni zarobljenici 1991. godine. "Partija veterana nije iznenađena takvim gestom Martona, čime je još jednom ispoljio ekstremizam i nepoštovanje srpskih boraca i države, što i jeste jedno od obeležja partije (Lige socijaldemokrata Vojvodine) čiji je on potpredsednik", navodi se u saopštenju.

Veterani traže da se Marton pozove na odgovornost, da se povuče njegova odluka i upozoravaju da će, u suprotnom, organizovati svoje članstvo i sprečiti, kako se navodi, "izvođenje tog sramnog i uvredljivog akta po srpske borce i narod".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: