Milosavljević: Cene relativno niske

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da su cene u Srbiji za 42 odsto u proseku niže nego u EU, što pokazuje da spadamo među jeftinije zemlje Evrope.

Izvor: Beta

Sreda, 05.08.2009.

01:23

Default images

Ministar kaže da se do tog zaključka došlo na osnovu podataka Eurostata i Zavoda za statistiku Srbije. Prema istraživanju evropske agencije, cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe u Srbiji ne samo da nisu najniže u poređenju sa okolnim zemljama, već su cene nekih proizvoda veće i od prosečnih cena u EU.

"Od zemalja Evrope, samo su BiH, Albanija i Makedonija jeftinije od Srbije za jedan od dva indeksna poena", rekao je Milosavljević. On je kazao da je komisija Vlade Srbije za praćenje kretanja cena i životnog standarda stanovništva, koja je juče imala prvi sastanak, došla do tog zaključka na osnovu podataka Eurostata i Zavoda za statistiku Srbije.

Ministar Milosavljević kaže da ne traži od građana da veruju njemu, nego statistici Evropske unije.

Međutim, prema podacima Evropske agencije za statistiku, u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region, ali i Evropu, gde su veća poskupljenja zabeležena samo u Letoniji.

Podaci Eurostata o cenama za 2008. godinu pokazuju da su hrana i bezalkoholna pića u Srbiji skuplja nego u Poljskoj, Litvaniji, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Rumuniji i Crnoj Gori, dakle od celog regiona osim Hrvatske. Zanimljivo je da naši građani odeću i obuću plaćaju skuplje od Holanđana, Španaca, Francuza i Britanaca. Ove podatke ministar trgovine drugačije tumači.

"Imamo negativnu genetsku karakteristiku da doživljavamo sebe gorima nego što jesmo i da kukamo umesto da radimo, kritikujemo umesto da predlažemo. Ne želimo da učinimo ništa što je do nas da bi nam bilo bolje", kazao je ministar Milosavljević.

Građani ipak imaju različita iskustva od zvanične statistike na koju se ministar Milosavljević poziva.

Kako kažu skoro polovinu proseče plate, potroše samo na hranu, a oni koji su imali priliku da odu u inostranstvo, Kako kažu, po povratku su uglavnom neprijatno iznenađeni.

”Pošto dolazim iz Minhena, mogu da kažem da to nije tačno, i da je Srbija u okruženju jedna od zemalja sa najvišim cenama. Tamo je nekih 40 odsto što se tiče artikala jeftinije nego ovde, tako da sam ja negativno iznenađena”, rekla je jedna sagovornica B92.

Ekonomistkinja Ana Jolović smatra da se čisto statistički teza da su kod nas cene nize nego u regionu može dokazati, ali da u tim analizama postoji mnogo nedostataka.

“Srbija plaća skuplje većinu namirnica, posebno ako računate ne samo cenu već i kvalitet. Problem je i taj što u statistici porede cenu sa cenom a ne poredite kvalitet toga što ste kupili sa onim sto se može kupiti u Nemačkoj, a pričamo o istom proizvodu čak ne retko i o istom brendu”, kaže ona.

Samo pre nekoliko meseci, tačnije u februaru, Savez ekonomista Srbije, u prisustvu ministra Milosavljevića, izašao je sa podacima po kojima je Beograd najjeftiniji grad u regionu.

"Srbija rekorder po rastu cena hrane"

U poslednje tri godine cena hrane u Srbiji rasla je rekordnom brzinom u odnosu na region i Evropu, pokazuju podaci Evropske agencije za statistiku.

Cene hrane u Srbiji su za prošle tri godine rasle rekordnom brzinom u odnosu na region i Evropu, gde su veća poskupljenja zabeležena samo u Letoniji, piše Blic, pozivajući se na podatke Evropske agencije za statistiku. Cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe u Srbiji ne samo da nisu najniže u regionu, već su cene nekih proizvoda veće i od prosečnih cena u EU.

Gotovo da nema robne grupe koja je obuhvaćena analizom u kojoj Srbija ne beleži rekordni rast cena u poređenju sa zemljama iz neposrednog okruženja. Prednjače poskupljenja voća i povrća, koje su građani Srbije plaćali lani čak 50,8 odsto više nego 2005. godine.

Cena jestivog ulja porasla je za 39,7 odsto a mleka, jaja i sira za 33,7 odsto. Čak je i cena hleba u ovom periodu otišla naviše za trećinu, s tim da je lani njegova cena povećana za 18,9 odsto, što je još jedan evropski rekord.

Jedina grupa proizvoda čija je cena u Srbiji bila prošle godine relativno niža nego 2005. jesu uređaji za domaćinstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: