Politika: Peconi pretekao Miškovića

U prvoj desetorci privrede Srbije po neto dobiti, koju predvodi "Sintelon”, osim "Telenora”, sve kompanije su proizvođači, piše "Politika".

Izvor: Politika

Sreda, 05.08.2009.

01:21

Default images

Listu je na osnovu završnih računa za prošlu godinu sačinio Republički zavod za razvoj, rangirajući srpska preduzeća sa više od sto zaposlenih, po visini ostvarene neto dobiti. Ne računajući ona javna i prvi put, umesto rezultata pojedinačnih firmi, posmatrajući i zbirni bilans – profit na nivou poslovnih sistema.

Tako posmatrano "Sintelon” se sa šeste, odnosno osme pozicije prethodnih godina, popeo na prvu, zbacivši sa trona "Telenor”, koji je u 2007, sa rekordnom pojedinačnom dobiti od 6,45 milijardi dinara, već u toj, svojoj drugoj godini poslovanja u Srbiji, po sopstvenom priznanju, isplatio svaku uloženu paru.

"Telenor” je lane jedini među prvih deset koji je svoj profit zaradio pružajući usluge. Ostali su ga napravili u proizvodnji: cigareta, hrane i pića, lekova i farmaceutskih proizvoda i cementa.

Ni za Duvansku industriju Niš "nema zime”.

Posle gotovo prepolovljenog profita i pada na 11. poziciju u 2007, niške duvandžije vratile su se na poziciju iz 2006. godine – vicešampionsko mesto sa 4,1 milijardom dinara profita.

Najbolje kotiran među srpskim biznismenima već drugu godinu je Predrag Ranković Peconi. Profit njegove poslovne imperije "Invej”, sa 11 povezanih firmi, lane je bio 3,47 milijardi dinara. Za nepunih stotinak miliona veći nego prethodne godine, kada je sa treće pozicije, među sto najuspešnijih, zbacio Miškovićevu "Delta M”, koja je kao sistem šampionski briljirala 2006.

Gotovo polovinu Peconijeve dobiti ostvaruje i više od 80 odsto radnika zapošljava šest firmi: "Rubin” i "Inrub” iz Kruševca, "Vital” iz Vrbasa, pančevački "Dunav” i Pekarska industrija i smederevski "Milan Blagojević”.

Što se Miškovićeve imperije tiče, ona je u rangiranju za 2008. morala da se zadovolji 14. mestom. Dok broj preduzeća i radnika koji posluju u okviru "Delta M” raste iz godine u godinu (94 firme sa 17.815 zaposlenih), prikazani profit u završnim računima opada – sa 6,4 milijarde dinara u 2006. na 4,9 milijardi u 2007. i 1,43 milijarde dinara u 2008. godini.

Mišković ima i najmanju dobit po radniku – 81.000 dinara među prvih 15 dobitaša, nižu čak i od privrednog proseka (267.000 dinara), ali mu je ukupan prihod najveći među kompanijama dobitašima. A najuspešnija od svih "Deltinih” ćerki i dalje je trgovina "Delta maksi” koja zapošljava svakog trećeg Miškovićevog radnika.

A u prvoj postavi, posle "Inveja” i "Telenora”, petoplasirani je "Hemofarm” (sa 12 zavisnih firmi) i sa 3,4 milijarde dinara neto dobiti, očuvao je stabilnu petu poziciju iz prethodnog rangiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: