Tribunal traži povratak Lazarevića

Haški tribunal naložio je generalu Vojske Jugoslavije u penziji Vladimiru Lazareviću da se sa lečenja u Srbiji sutra vrati u sudski pritvor.

Izvor: Beta

Sreda, 05.08.2009.

01:10

Default images

Tribunal je tako odbio njegov zahtev da mu se boravak na privremenoj slobodi ponovo produži. Tribunal je Lazarevića nepravosnažno osudio na 15 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

Žalbeno veće suda, koje je Lazarevića pustilo na lečenje, u Niš, a zatim mu produžilo lečenje, ocenilo je da nema razloga da on i dalje bude na privremenoj slobodi i da mu zdravstveno stanje dozvoljava da bude prebačen u Hag.

Na lečenje u Nišu Lazarević je bio upućen 25. maja, a 15. jula Tribunal mu je produžio boravak na privremenoj slobodi.

U odluci se navodi da je Lazarevića u Nišu pregledao holandski specijalista koga je imenovao Tribunal i da je on potvrdio dijagnozu lekara u tamošnjoj vojnoj bolnici.

Za razliku od niških lekara i Lazarevićeve odbrane, holandski specijalista je, međutim, zaključio da je Lazarević sposoban da putuje i da se dalje lečenje može obaviti u Holandiji.

Podatke o zdravstvenom stanju Lazarevića, kao i svih drugih pritvorenika, Tribunal vodi kao poverljive.

Iz dokumenata dostupnih javnosti proizlazi da je Lazarević, tokom prvostepenog suđenja, u Hagu već bio operisan, a da je i u Nišu bio podvrgnut hirurškom zahvatu.

Bivši komandant Prištinskog korpusa VJ, general Lazarević, osuđen je krajem februara na 15 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja prisilnog premeštanja, deportacija, ubistava i progona Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999.

Na 15 godina zatvora Tribunal je osudio i tadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića.

Kazne od 22 godine zatvora zbog počinjenja ovih zločina, sud je izrekao Nikoli Šainoviću, u to vreme potpredsedniku Savezne vlade, generalu Nebojši Pavkoviću, koji je bio komandant Treće armije VJ i policijskom generalu Sretenu Lukiću, tadašnjem šefu štaba MUP-a Srbije na Kosovu.

Odbrane svih prvostepeno osuđenih najavile su da će uložiti žalbe, a isto je učinilo i Tužilaštvo.

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović prvostepenom presudom oslobođen je krivice. Na tu presudu tužioci se nisu žalili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: